5 Sebab Anda Perlu Ajar Anak Memancing

Sama ada anda ibu bapa atau mentor, terdapat banyak sebab untuk mengajar anak memancing. Beberapa sebab adalah jelas, seperti menghabiskan masa di luar rumah dan mencipta kenangan baharu, tetapi terdapat juga beberapa sebab yang tidak begitu jelas. Jangan lupa untuk mengingati sebab-sebab tambahan ini apabila anda berpeluang membawa anak memancing.

1. Apabila anda mengajar kanak-kanak memancing, anda membantu mereka mencabut palam daripada teknologi. Peranti mudah alih dan komputer telah menjadi sebahagian besar dalam kehidupan seharian kita, tetapi penting untuk kanak-kanak belajar masa untuk berehat daripada teknologi. Anda boleh mengajar kanak-kanak tentang faedah mental meluangkan masa di luar rumah dengan membantu mereka menumpukan mata dan rentang perhatian mereka pada alam semula jadi berbanding skrin komputer.

2. Memancing menggalakkan perasaan yakin dan memperkasakan. Jika anda membesar memancing, anda mungkin masih ingat terhuyung-hayang dalam tangkapan pertama anda seperti semalam. Sebahagian daripada sebab memancing mencipta kenangan yang jelas adalah kerana ia menggalakkan perasaan pencapaian dan pemerkasaan yang positif. Setiap kali anak-anak menguasai kemahiran memancing baharu, ada peluang lain untuk mereka mendapat keyakinan.

3. Apabila kanak-kanak pergi memancing, mereka mengetahui lebih lanjut tentang ekosistem air tawar dan air masin yang didiami ikan. Perjalanan memancing boleh menjadi pelajaran biologi mini yang hebat. Orang dewasa boleh menggunakannya untuk mencipta “detik boleh diajar” tentang rantai makanan marin dan pengenalan spesies ikan.

4. Memancing boleh mengajar kanak-kanak tentang kepentingan pemuliharaan. Apabila anda mengajar kanak-kanak memancing, anda boleh mendidik mereka tentang peraturan memancing negeri, teknik pelepasan yang betul dan sebab peraturan penting untuk dipatuhi untuk pemuliharaan. Galakkan anak-anak mengamalkan teknik tangkapan dan pelepasan yang betul setiap kali mereka pergi memancing.

5. Kanak-kanak membina hubungan yang berkekalan dengan rakan dan keluarga semasa memancing. Jika anda seorang pemancing, anda boleh membuktikan secara langsung tentang ikatan yang berlaku antara rakan atau keluarga apabila anda melakukan perjalanan memancing bersama-sama. Keseronokan tangkapan hebat berganda apabila anda dapat berkongsi pengalaman dengan seseorang yang anda sayangi.

Memandangkan anda mempunyai lima lagi sebab untuk mengajar kanak-kanak memancing, semak untuk memastikan anda mempunyai lesen memancing negeri yang sah sebelum anda keluar ke atas air. Setiap negeri mempunyai undang-undang yang berbeza mengenai lesen memancing. Walaupun kanak-kanak di bawah umur biasanya boleh memancing secara percuma atau mendapatkan kadar diskaun pada lesen, anda perlu menyemak peraturan memancing khusus untuk negeri anda.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *