5 Petua untuk Merancang Percutian Memancing Anda

Anda mahu percutian memancing anda menjadi pengalaman terbaik yang mungkin. Dengan jadual kerja dan sekolah yang sibuk, ia mungkin satu daripada beberapa kali seisi keluarga dapat berkumpul dan berehat di atas air. Jika anda tertanya-tanya apakah jenis perkara yang boleh menjadikan atau memecahkan pengalaman percutian memancing anda, pertimbangkan setiap cadangan ini semasa anda melalui proses perancangan.

1. Penyelidikan lanjutan. Penyelidikan lanjutan bermakna meminta rakan dan pemancing lain yang berpengetahuan untuk mendapatkan cadangan. Baca ulasan dalam talian sambil anda mengecilkan pilihan anda dan hubungi atau e-mel untuk bertanya tentang keadaan yang dijangkakan sepanjang tahun di mana anda merancang untuk melakukan perjalanan. Mempelajari tentang musim terbaik dan mempertimbangkan pasang surut di tempat percutian memancing pantai adalah penting.

2. Alam Semulajadi. Anda tidak boleh meramalkan Alam Semula Jadi, tetapi anda boleh mengambil langkah proaktif. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membeli insurans perjalanan yang melindungi penerbangan yang dibatalkan dan kehilangan bagasi atau peralatan memancing. Juga, rancang untuk tiba di destinasi percutian anda dengan masa sehari penuh sebelum perjalanan memancing yang dijadualkan. Sama ada memancing dengan pemandu atau di kawasan baharu sendiri, ingat bahawa penerbangan dan pemindahan boleh berubah tanpa sebarang notis.

3. Alat memancing dan alat tangkap. Fikirkan tentang jenis peralatan memancing atau alat pancing yang anda biasa gunakan dan tahap pengalaman anda. Jika anda ingin melakukan lawatan memancing terbang ke Florida untuk menyasarkan bonefish, tanya tentang jenis peralatan memancing yang akan disediakan (atau jika anda perlu membawa sendiri) dan tahap pengalaman yang diperlukan untuk mendapatkan peluang menangkap ikan. Pertimbangkan juga keadaan cuaca kerana keadaan yang berbeza mungkin memerlukan anda membawa peralatan tambahan, seperti jaket hujan atau lapisan pakaian tambahan.

4. Mempunyai pelan sandaran dan keupayaan untuk menjadi fleksibel jika cuaca tidak memberi kerjasama atau jika kekurangan spesies ikan yang dijangka berlaku. Ini bermakna cukup fleksibel untuk menukar rancangan memancing luar pesisir anda kepada hari memancing di pesisir pantai. Atau, ini mungkin bermakna membawa gewang yang sesuai untuk beberapa spesies ikan yang berbeza sekiranya spesies tertentu yang anda ingin tangkap tidak aktif seperti yang anda harapkan.

5. Kejutan. Semasa anda membuat persiapan untuk percutian memancing anda, tanyakan tentang prosedur pemberian tip biasa di resort atau rumah persinggahan dan dengan pemandu atau kapten yang anda bercadang untuk memancing bersama. Selain itu, pastikan anda bertanya tentang sebarang lesen, permit atau peraturan memancing yang berkaitan yang mungkin anda perlukan atau patut ketahui.

Jika anda mempertimbangkan perkara ini semasa anda merancang percutian memancing anda, anda akan lebih bersedia. Cuma jangan lupa untuk menyemak keperluan dan peraturan lesen memancing negeri untuk destinasi yang anda ingin lawati.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *