5 Petua untuk Membuat Anak Anda Teruja tentang Memancing

Saya dan isteri menternak dua pemancing. Lebih daripada sekadar hobi, kesenangan mudah ini akan ada untuk mereka jika mereka ingin mencari keseronokan atau melarikan diri dari kebimbangan. Menonton keseronokan anak-anak saya daripada memancing membantu saya mengingati keajaiban memancing bersama anak-anak dan menghidupkan semula semangat saya untuk sukan itu. Begini cara anda boleh menggembirakan kanak-kanak tentang “siri acara yang berterusan untuk harapan.”

1. Mula Muda.
Rebutlah setiap peluang untuk melawat air. Beri mereka anak-anak anda menaiki kereta dorong semasa anda melawat akuarium atau melawat tempat penetasan ikan. Ingin memancing pergi memancing dengan anak kecil anda? Ikat anak kecil anda dalam pembawa beg galas dan hembuskan fikirannya semasa anda bergelumang di dalam ikan dari kolam. Biarkan mereka bermain dengan ikan kecil dalam baldi umpan. Dan sebaik sahaja anak kecil anda mengetahui perbezaan antara pemutar dan cacing getah, belikan kotak tackle untuk mereka dan mulakan koleksi makhluk plastik lembut mereka sendiri.

2. Gunakan Halaman Anda.
Walaupun tidak berada di sekeliling air, letakkan galah pancing kanak-kanak di tangan mereka dan biarkan mereka bermain permainan casting. Sekadar menghantar yo-yo mendatar ini adalah menyeronokkan dan ketepatannya yang semakin meningkat akan membantu mengurangkan kekecewaan apabila benar-benar memancing – yang boleh membantu anak-anak teruja untuk memancing. Palam tuangan dan hula-hoop, Frisbee, atau baldi untuk sasaran boleh membuatkan mereka gatal untuk menguji kemahiran baharu mereka di atas air.

3. Tangkap Ikan…
Kedengarannya jelas tetapi “kejayaan itu menular” dan salah satu cara terbaik untuk mendorong aktiviti “kanak-kanak memancing” ini lebih dekat kepada “kanak-kanak menangkap” adalah dengan menggunakan umpan hidup. Apabila anda cuba menarik minat anak-anak anda untuk memancing, mungkin terdapat beberapa isu di sini kerana idea untuk mencucuk umpan hidup pada mata kail mungkin tidak dapat diselesaikan dengan baik. Anda boleh cuba merasionalkan dengan kanak-kanak yang lebih besar dengan perbincangan tentang rantai makanan dan ikan akan makan juga, tetapi jangan menolaknya. Umpan lain juga boleh berfungsi.

4. Atau Tidak.
Perlu diingat matlamat semasa memancing bersama anak-anak hanyalah untuk berseronok, masa berkualiti. Satu kesilapan biasa ibu bapa adalah gagal untuk mengindahkan pepatah lama, “sentiasa biarkan penonton menginginkan lebih.”
Pemancing terkenal Hank Parker mempunyai 4 anak lelaki dan 11 cucu. “Saya belajar dengan cara yang sukar. Tinggalkan batang anda di rumah. Biarkan ia menyeronokkan. Ikan 5 minit. Berhenti. Lompat batu.”

5. Bangkitkan Segala Deria.
Memancing adalah smorgasbord deria. Manfaatkan ini untuk mencipta kesan yang berkekalan tentang pengalaman ini.

Bantu mereka melihat ikan di dalam air dengan sepasang cermin mata terpolarisasi mereka sendiri semasa anda bersiar-siar di sungai dengan bot jet. Sediakannya dengan gewang atas air dan letupan menggegarkan saraf dari lubuk yang pasti akan menyusul. Dan tunjukkan oren dan biru yang cemerlang daripada biji labu biasa tetapi kelihatan hampir tropika.

Dan semasa anda melakukannya, hidu cepat ikan itu. Bersama-sama dengan semburan pepijat, pelindung matahari dan cacing getah, bau ikan manis yang pelik itu memuji sejambak perjalanan memancing yang sangat berkesan.

Biarkan anak-anak anda merasai ikan, bukan sahaja dengan pancing yang pernah dipancing tetapi minta mereka menyentuh tali kerana ada sesuatu yang menggigit umpan. Getaran misteri yang bergerak ke atas untaian nipis monofilamen adalah komunikasi dari dunia lain. Apabila mendarat, tunjukkan kepada mereka cara memegang ikan dengan selamat dan mungkin mendedahkan keseronokan yang aneh daripada mendapatkan sedikit “ibu jari bes”.

Dengarkan ikan melompat, katak berkokok, dan bunyi hebat seretan kekili itu digunakan.
Dan biarkan mereka menikmati sanggul madu itu dalam perjalanan atau beg Cheetos pulang.

Dan sebelum membawa anak-anak keluar memancing dan berperahu pastikan lesen memancing dan pendaftaran bot anda adalah terkini.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *