5 Petua untuk Gear, Tackle dan Teknik

Jigging pantai ialah gaya memancing biasa yang melibatkan melontar gewang berat, dipanggil jig, dari pantai ke dalam air yang berbeza-beza. Teknik mendapatkan semula juga dirujuk sebagai “jigging”, tetapi tidak ada satu cara yang betul atau salah untuk melaksanakannya dengan betul. Jika anda cuba jigging untuk pemula, berikut ialah beberapa petua pantas tentang gear, tekel dan teknik.

1. Ringan, Rod Berkuasa

Jika anda merancang untuk melakukan jigging sepanjang hari, anda memerlukan joran yang ringan, namun mempunyai fleksibiliti untuk menggerakkan jig berat dan tulang belakang yang cukup untuk mengangkut ikan yang besar dan kuat. Pergi ke hujung rod aksi sederhana pantas ke pantas, kuasa berat ke lebih berat, dan panjang 5 hingga 7 kaki. Banyak jenama menawarkan rod yang direka khas untuk jigging untuk pemula.

2. Kekili gear tinggi

Cari model kekili berlabel “HG” yang menunjukkan gear berkelajuan tinggi. Kekili dengan nisbah gear yang lebih tinggi mendapatkan lebih banyak garisan bagi setiap putaran pemegang yang memberikan anda kawalan yang lebih tepat ke atas pergerakan jig dan kurang keletihan apabila melontar dan bergoyang untuk jangka masa yang lama. Apabila bercakap tentang jigging pantai untuk pemula, petua ini akan membuatkan anda kelihatan seperti seorang profesional.

3. Pemimpin Ujian 40 hingga 80 paun

Gunakan perambut berat yang tahan lelasan terhadap batu dan struktur dan juga cukup kuat untuk menahan larian keras dan selam dalam ikan buruan yang berkuasa.

4. Jig Logam

Bentuk, warna dan gaya jig tidak berkesudahan, tetapi jenis yang digunakan untuk jig pantai biasanya rata, berwajaran dan bertujuan untuk digunakan dengan satu cangkuk.

5. Mempelbagaikan Teknik Retrieve

Teknik ini selalunya bergantung pada jenis gewang yang anda gunakan, tetapi biasanya akan melibatkan beberapa variasi pergerakan ke atas dan ke bawah yang tersentak. Cepat jer, biar jatuh. Kedutan mantap. Bergoyang-goyang pantas mendapatkan semula dengan kedutan yang tidak menentu. Anda tidak boleh meramalkan dengan pasti jenis pergerakan yang akan meyakinkan ikan untuk menggigit pada hari itu jadi cuba kaedah yang berbeza sehingga anda menemui apa yang berkesan.

Jigging untuk pemula memerlukan serba boleh. Bersedia untuk belajar, menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri sehingga anda menemui gear, tekel dan teknik yang sesuai untuk kawasan anda. Walaupun semasa jigging pantai untuk pemula, anda masih perlu mempunyai lesen memancing yang betul. Cari dalam talian mengikut negeri atau lawati peruncit barangan sukan tempatan anda untuk membelinya sendiri. Dan lihat lebih banyak petua memancing pemula seperti cara memasang mata kail atau cara mendaratkan ikan. Nikmati!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *