5 Petua Merancang Perjalanan Memancing dengan Anak-Anak anda

Memancing adalah aktiviti yang boleh dinikmati oleh seisi keluarga. Sebagai ibu bapa, anda dapat melihat kegembiraan yang tidak terkawal anak lelaki atau anak perempuan menangkap ikan pertama mereka. Bagi kanak-kanak itu, mereka dapat menikmati hari yang menyenangkan di atas air, mempelajari kemahiran yang boleh memberi mereka keseronokan seumur hidup.

Tonton video ini tentang kisah ibu ini dan bagaimana memancing telah menjadi bahagian penting dalam hidupnya dan dalam kehidupan anak-anaknya.

1. Dapatkan Alat Memancing

Pendekatan terbaik ialah memastikan gear mudah. Set permulaan yang baik untuk kanak-kanak yang lebih muda ialah gabungan rod-dan-kekili yang murah yang menampilkan kekili muka tertutup (juga dikenali sebagai kekili-tuang putaran). Dengan reka bentuk, ia akan mengehadkan kusut garisan. Kanak-kanak yang lebih tua, yang mampu melontar lebih jauh, boleh menggunakan rod dan kekili yang popular. Orang dewasa juga akan lebih suka tackle berputar. Orang-orang di kedai umpan dan perkakas tempatan anda boleh membantu anda memadankan joran dengan gelendong dan memilih tali pancing yang sesuai serta alat terminal (mata kail, benam, bobber, dll.)

2. Pilih Umpan yang Tepat

Kotak tackle pemancing berpengalaman dipenuhi dengan gewang tiruan, seperti pemutar, jig, dan sudu, tetapi pemula dan kanak-kanak harus menggunakan umpan hidup, sebaik-baiknya cacing tanah (yang juga boleh didapati di kedai umpan dan perkakas tempatan itu). Cacing mudah diikat pada mata kail, dan ia tidak memerlukan sebarang tindakan atau teknik yang canggih untuk menarik gigitan ikan. Hanya tarik cangkuk melalui bahagian tengah cacing, biarkan kedua-dua hujungnya bebas. Pasang bobber pada garisan dan kemudian jepit pada beberapa pemberat (“split shot”) beberapa inci di bawah bobber. Berat pukulan terbelah membawa umpan kepada ikan. Anda telah siap sedia.

3. Cari Tempat Memancing

Kolam kecil dan tasik yang menampung ikan pan seperti crappies, ikan keli, bluegills dan sunfish lain adalah tempat yang sesuai untuk memancing kerana caj muda anda tidak perlu berhadapan dengan arus sungai. Minta semua orang membuang tali mereka ke dalam air dan kemudian duduk dan tunggu sehingga bobbers itu tenggelam ke bawah, menandakan ikan berada di tali. Dalam kebanyakan kes, mata kail ikan itu sendiri, jadi apa yang anda perlu lakukan ialah menyuruh anak anda berguling-guling. Tanggalkan mata kail, umpan semula dan minta mereka membuangnya semula. Untuk maklumat lanjut, petua dan helah, pergi ke takemefishing.org.

4. Utamakan Keselamatan

Dalam banyak kes anda boleh melakukan semua ini dari pantai. Tetapi jika anda memancing dari bot (atau jika keluarga memancing di dok di atas air yang lebih dalam), pastikan semua orang memakai PFD (Peranti Pengapungan Peribadi).

5. Nikmati Setiap Minit

Jangan lupa untuk mengambil banyak gambar ikan pertama mereka. Anda akan menikmati memori pada tahun-tahun akan datang, dan anak-anak anda akan menikmati imej tersebut juga. Dapatkan Ikan Anda di TakeMeFishing.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *