5 Petua Menggunakan Pisau Isi Ikan

Dapatkan fillet yang lebih berkualiti, panjangkan hayat pisau anda, elakkan kecederaan dan mudahkan pembersihan ikan dengan 5 petua pisau fillet ini.

1. Penting Saiz Bilah: Pilih Pisau Fillet yang Tepat

Langkah pertama ialah memastikan anda mempunyai hak pisau fillet ikan. Apabila mencari pisau memancing baharu, anda ingin memastikan anda tahu ikan apa yang akan anda isi, saiznya dan seberapa padat tulangnya. Jika anda mengisi ikan trout, kami mencadangkan pisau fleksibel yang lebih kecil seperti AFTCO Pisau Fillet Flex 7-inci. Semasa anda membina dari sana, ikan yang lebih besar memerlukan pisau yang lebih besar seperti pisau fillet fleksibel 9 inci, dan sebaik sahaja anda dapat memancing dengan tulang yang lebih besar seperti kebanyakan spesies air masin, dapatkan pisau gaya pemecah yang lebih kuat seperti Pisau fillet AFTCO 8, 10 atau 12 inci.

AFTCO-Fillet_Knife-Sashimi-540X280.jpg

2. Pastikan Tajam: Mengasah Pisau Fillet

Sebaik sahaja anda mempunyai pisau saiz yang betul, anda perlu memastikan ia kekal tajam. Pisau fillet biasanya dibuat dengan keluli yang lebih lembut supaya struktur keras seperti tulang tidak akan memotong bilahnya. Ini adalah ciri yang hebat, tetapi itu menjadikan pisau kehilangan kelebihannya dengan lebih cepat. Pastikan anda sekurang-kurangnya mengasah pisau anda sebelum setiap penggunaan dan mengasah pisau anda sekurang-kurangnya sekali setahun, lebih-lebih lagi jika anda sering menggunakannya. Berikut adalah cadangan kami tentang cara mengasah dan mengasah pisau fillet. Petua Keselamatan: Banyak kecederaan pisau berlaku akibat pisau yang tidak betul akibat pisau yang terlalu tumpul.

3. Luangkan Masa Belajar Cara Membersihkan Ikan

Memandangkan anda mempunyai semua peralatan anda dan sudah tiba masanya untuk mengisi ikan, anda akan menemui banyak teknik yang berbeza. Bagaimana untuk mengisi ikan langkah demi langkah. Panduan memancing sentiasa berpengetahuan tetapi lihat beberapa cara yang berbeza, cari apa yang anda suka berdasarkan saiz dan bentuk ikan anda, dan yakin dengan potongan anda. Ia akan menjadi lebih mudah, dan fillet anda akan kelihatan lebih baik selepas anda membiasakannya.
fillet-knife-capt-eric-newman-540x280.jpg

4. Pelbagai Pilihan Pisau Boleh Membuat Pengisian Lebih Mudah

Sebaik sahaja anda mula mahir dalam mengisi ikan, anda mungkin mendapati ia berfaedah untuk mempunyai lebih daripada satu pisau untuk mengendalikan tugas tertentu. Potongan yang tepat memerlukan pisau nipis yang lebih kecil, manakala pemotongan kemasan yang memecahkan tulang rusuk memerlukan pisau yang lebih tebal. Mempunyai sekurang-kurangnya dua pisau, pisau fillet fleksibel dan pisau fillet pecah akan menjadi bantuan yang besar kepada anda.

5. Penjagaan Selepas Tangkapan Adalah Penting. Ketahui Cara Terbaik untuk Memastikan Ikan Segar

Petua terbaik untuk memastikan ikan anda mula segar apabila ikan berada di tangan anda. Ike Jime ialah proses 4 langkah mudah yang akan memastikan ikan anda segar lebih lama malah menjadikannya lebih enak. Semak panduan lengkap kepada Ike Jime. Sebaik sahaja anda selesai membersihkan ikan anda, penyimpanan ikan yang betul juga penting untuk memastikan ikan segar. Ikan pengedap vakum ialah cara terbaik untuk memanjangkan jangka hayat dan apabila digabungkan dengan petua lain untuk memastikan ikan anda segar, anda boleh menikmati ikan yang sedap sepanjang tahun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *