5 Petua Memancing Trout Musim Panas untuk Pemula

Trout boleh menjadi lebih cerewet semasa bulan-bulan musim panas yang hangat, walaupun mencari tahu di mana dan cara menangkapnya adalah sebahagian daripada keseronokan. Pertimbangkan lima petua memancing ikan trout musim panas ini untuk pemula jika anda baru belajar memancing ikan trout.

1. Ikan awal atau lewat

Jika anda ingin tahu masa untuk memancing ikan trout, pergi awal pagi atau lewat petang apabila ia lebih sejuk. Ikan trout akan sentiasa menjadi lebih lembap apabila suhu air musim panas meningkat ke paras puncak sekitar tengah hari. Apabila berlatih menangkap dan melepaskan, rancang perjalanan memancing trout musim panas anda pada waktu yang lebih sejuk apabila ikan kurang berkemungkinan mendapat tekanan.

2. Pergi selepas hujan

Salah satu faktor terpenting untuk memancing musim panas yang berjaya ialah hujan. Selepas hujan lebat adalah salah satu masa terbaik untuk memancing ikan trout kerana ia menaikkan paras air, menggelapkan warna air dan menggalakkan ikan trout besar untuk memberi makan.

3. Fokus pada lubang yang dalam

Apabila merancang perjalanan memancing ikan trout musim panas, perlu diingat bahawa ikan trout akan menuju ke lubang yang dalam di sungai dan sungai yang berada di kaki jeram. Mereka akan sering berbaring di belakang halangan (seperti anggota pokok atau batu) yang memecahkan arus. Cari jenis kawasan ini dan gunakan gewang atau umpan anda di atas poket dalam ini.

4. Cari mata air di tasik atau kolam

Satu lagi petua memancing trout musim panas yang terbaik ialah mencari tempat berhampiran mata air bawah tanah. Mata air membawa air yang lebih sejuk dan paras oksigen yang lebih tinggi ke dalam tasik pergunungan dan kolam semula jadi, yang bermaksud ikan trout biasanya ditemui berhampiran telaga air sejuk ini.

5. Sudu troll atau pemutar dalam talian

Sudu dan pemutar dalam talian ialah dua jenis gewang yang berkesan untuk digunakan semasa musim panas. Gewang 1/4 hingga 1/8 auns yang lebih kecil dan ringan adalah yang terbaik untuk menarik trout yang cerewet untuk menggigit. Jika menggunakan umpan semula jadi, umpan terbaik untuk trout biasanya sepertiga hingga separuh daripada cacing tanah. Kebanyakan trout tidak mahu menghabiskan tenaga untuk mengambil umpan atau gewang yang besar pada tahun ini.

Sekarang anda tahu bila dan tempat untuk memancing ikan trout semasa musim panas, ketahui lebih lanjut tentang asas memancing ikan trout dan dapatkan beberapa petua memancing ikan trout tambahan. Ketahui cara menangkap ikan trout sepanjang tahun dengan menggunakan peralatan dan teknik yang betul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *