5 Petua Memancing Tarpon Terbaik

Musim memancing tarpon tiba, dan Mei dan Jun adalah bulan utama. Menangkap tarpon cukup mencabar, tetapi angin kencang menyukarkan untuk membuang serta mengesan ikan. Ikan sedang bergerak, dan anda akan dapati mereka menyusuri pantai, berenang melintasi rumah pangsa, rantai bunga daisy di perairan yang lebih dalam dan berbaring di kawasan belakang. Berikut ialah 5 petua memancing tarpon untuk digunakan pada perjalanan memancing air masin anda yang seterusnya.

1. Tajam mata kail anda. Semua orang ingin tahu cara menangkap tarpon, dan itu mungkin kerana hanya 37% daripada ikan kail didaratkan (sumber: Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida). Alasan utamanya ialah mulut mereka yang bertulang-tulang membuat cangkuk yang sukar. Tajamkan cangkuk anda supaya apabila anda menarik mata melintasi paku ibu jari ia melekat.

2. Tetapkan cangkuk. Jika anda ingin menikmati stamina tarpon, lawan dan lompat kemudian pasang mata kail. Dan tetapkannya semula. Fly rodders menggunakan tiga pukulan jalur diikuti dengan tiga pukulan hujung untuk memastikan lalat menggali dalam. Pemancing konvensional telah beralih daripada monofilamen kepada mono sintetik kerana kurang regangan dalam barisan. Beberapa set yang bagus mendorong mata kail pulang dan kemungkinan anda untuk mendarat ikan meningkat.

3. Pemimpin syok adalah satu kemestian. Sisik tarpon dan plat insang adalah tajam, dan perambut kejutan monofilamen yang lebih berat memberi kelebihan kepada pemancing. Tanjakan peneraju kejutan kepada 100# fluorocarbon supaya ikan tidak memotong anda.

4. Tunduk kepada ikan. Mengetahui cara menangkap tarpon adalah penting, dan apabila tarpon melompat turunkan hujung joran anda. Anda akan menghilangkan kekejangan dari tali anda dan memutuskan lebih sedikit ikan. Sambung semula pertarungan setelah ikan kembali ke dalam air.

5. Pengurusan talian. Tarpon boleh menyegerakan bot sepantas mereka boleh berenang jauh, dan itu menjadikan pengurusan talian penting. Seretan harus berputar dengan lancar dengan jumlah ketegangan yang sempurna. Petua terakhir tentang cara menangkap tarpon ialah menggunakan seretan sebanyak mungkin tanpa memutuskan ikan. Apabila ikan berlari ke arah anda kekili dengan cepat untuk memulihkan tali dan mengekalkan tekanan pada mata kail anda.

Musim memancing tarpon tiba, jadi ketahui mengapa ikan itu dinamakan Raja Perak. Memancing tarpon terbaik sepanjang tahun ini adalah di Florida, jadi kemaskan beg anda dengan tergesa-gesa dan mulakan aktiviti tersebut.


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *