5 Petua Memancing Musim Sejuk Untuk Tangkapan dan Lepaskan

Kredit Foto: Jabatan Sumber Asli Michigan

Anda akan menemui banyak petua memancing musim sejuk yang merangkumi topik seperti peralatan atau strategi memancing ais, tetapi jangan lupa untuk mempelajari tentang petua tangkapan dan pelepasan yang mementingkan pemuliharaan yang digunakan untuk memancing musim sejuk juga. Anda boleh menggunakan petua ini apabila anda menangkap ikan yang tidak mematuhi peraturan negeri, atau jika anda hanya ingin menikmati pengalaman memancing dalam cuaca sejuk tanpa menyimpan hasil tangkapan anda. Ikuti petua memancing musim sejuk ini untuk menangkap dan melepaskan sambil membantu memastikan generasi akan datang mempunyai peluang yang sama untuk mencipta kenangan memancing sepanjang tahun.

1. Apabila suhu menurun di bawah paras beku, adalah lebih penting lagi untuk mengehadkan jumlah masa tangkapan anda habiskan daripada air. Pertimbangkan hakikat bahawa mata ikan dan tisu insang boleh membeku, yang boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan. Hadkan jumlah pendedahan udara dengan memastikan alat pelepas anda (seperti playar atau de-hooker) berada dalam jarak dekat dan pastikan kamera anda bersedia sebelum anda mengeluarkan ikan dari air untuk mengambil gambar.

2. Berhati-hati semasa membawa ikan melalui lubang pancing ais anda. Apabila menggunakan gerimit ais untuk menggerudi lubang anda, pertimbangkan saiz ikan yang mungkin anda tangkap. Lubang hendaklah tidak terlalu besar sehingga menimbulkan bahaya, tetapi hendaklah cukup besar supaya anda boleh menggulung tangkapan anda tanpa perlu menggunakan sebarang daya yang boleh menyebabkan kecederaan kepada ikan. Saiz purata adalah antara 8 hingga 10 inci, tetapi ini bergantung pada saiz ikan yang anda sasarkan.

3. Apabila memancing menggunakan umpan semula jadi dan tip-up, pantau dengan teliti pada tali pancing dan bendera tip-up anda. Lebih cepat anda boleh menetapkan mata kail, lebih baik untuk ikan dalam kebanyakan kes. Jika ikan mengenai umpan anda dan mata kail tidak dipasang dengan cepat, semakin besar kemungkinan ikan itu akan menelan umpan anda dan menjadi ketagih.

4. Gunakan gewang tiruan dan bukannya umpan semulajadi. Jika anda memancing ais bersama anak-anak, umpan hidup selalunya akan menghasilkan lebih banyak aksi pada mulanya, tetapi jika anda tidak membawa anak-anak bersama-sama atau anda nampaknya tidak mendapat sebarang gigitan dengan umpan semula jadi, beralih kepada gewang tiruan. Ikan kurang berkemungkinan menelan gewang tiruan, yang meningkatkan kadar tangkapan dan pelepasan kelangsungan hidup. Kepala jig dengan ekor plastik berfungsi dengan baik untuk ikan panfish dan sudu logam yang mencolok terkenal dengan daya tarikan walleye.

5. Ketahui peraturan memancing untuk negeri anda sebelum anda pergi. Peraturan perikanan negeri mungkin memerlukan spesies tertentu dilepaskan pada masa-masa tertentu sepanjang tahun (termasuk bulan-bulan musim sejuk) atau semasa memancing di laluan air negeri tertentu. Undang-undang ini mungkin tertakluk kepada perubahan berdasarkan data populasi ikan yang dikemas kini yang diperoleh oleh ahli biologi negeri, jadi semak peraturan negeri untuk kemas kini sebelum setiap perjalanan memancing.

Memancing dalam cuaca sejuk memang membawa satu set pertimbangan khas untuk pemancing dan ikan, tetapi anda tidak perlu berhibernasi di atas sofa apabila merkuri jatuh. Apa yang anda perlu lakukan ialah membeli lesen memancing, belajar tentang keselamatan memancing ais, ingat petua memancing musim sejuk ini untuk menangkap dan melepaskan, dan membuat rancangan untuk menghabiskan hari di luar rumah.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *