5 Petua Memancing Kolam untuk Musim Musim Gugur

Jika anda mahukan beberapa petua memancing kolam mudah yang boleh membantu seisi keluarga menangkap ikan pada musim luruh ini, ia mudah dicari dan digunakan. Ketibaan musim luruh membawa beberapa peluang hebat untuk menangkap ikan panfish, trout dan ikan siakap di kolam kecil. Semak petua memancing kolam ini untuk pemula dan jangan lepaskan salah satu masa terbaik dalam setahun untuk menikmati aktiviti luar.

Fokus pada Cover untuk Bluegill

Salah satu petua memancing kolam kecil untuk bluegill semasa bulan-bulan musim luruh ialah memancing berhampiran penutup seperti kayu balak, tunggul, pad teratai dan tikar rumput. Gunakan umpan hidup seperti cacing merah, ulat lilin, belalang atau cebisan kecil burung merayap malam yang dipasang pada cangkuk betis bersaiz 6 hingga 10 dan digantung di bawah bobber untuk aksi yang paling banyak. Slip atau cubit pada bobbers adalah jenis bobbers terbaik untuk digunakan semasa memancing kolam untuk ikan panfish bersama anak-anak.

Cari Drop-Off untuk Crappie

Salah satu petua memancing kolam terbaik untuk pemula yang ingin menyasarkan crappie adalah untuk menumpukan perhatian pada drop-off yang bersebelahan dengan flat dan mata yang cetek, rumpai. Semasa musim gugur, ini membolehkan crappie bergerak cetek atau dalam mengikut keadaan air dan cuaca. Pada hari mendung atau berangin apabila cahaya tidak menembusi sangat jauh ke dalam air, mereka selalunya boleh berada dalam jarak beberapa kaki sahaja dari permukaan. Salah satu petua memancing crappie kolam terbaik untuk musim gugur adalah menggunakan umpan tiub kecil dan belatung dalam julat 2 inci.

Cuba Spinnerbaits untuk Bass

Anda mungkin tertanya-tanya tentang petua dan teknik memancing bass kolam terbaik untuk digunakan semasa bulan-bulan musim luruh. Satu petua ialah menggunakan spinnerbaits kerana anda boleh menutup lebih banyak air dan menangkap lebih banyak ikan dalam masa yang lebih singkat daripada yang anda lakukan semasa memancing dengan cacing plastik lembut atau umpan makhluk (seperti cicak atau udang karang). Cuba umpan pemutar daun willow tandem pada hari musim luruh yang berangin. Setakat teknik, balingan selari dengan tebing dan gunakan retrieve laju sederhana untuk memastikan spinnerbait anda berada di bahagian bawah.

Jika anda ingin mengetahui tentang petua memancing kolam bass largemouth lain atau mengkaji asasnya, terdapat banyak petua memancing bass untuk pemula yang merangkumi masa terbaik untuk memancing dan gewang lain yang boleh anda gunakan.

Fokus pada Air Lebih Sejuk untuk Trout

Apabila bercakap tentang petua memancing trout kolam untuk awal musim gugur, nasihat terbaik adalah memberi tumpuan kepada lubang yang lebih dalam atau kawasan di mana suhu air akan menjadi lebih sejuk. Contohnya, dahan yang tergantung boleh memberikan naungan daripada matahari, serta sumber makanan seperti cacing dan serangga. Malah, beberapa umpan terbaik yang boleh anda gunakan untuk trout di kolam kecil ialah cacing merah atau cacing makan. Satu lagi petua penting ialah menggunakan garisan ringan (ujian 4 hingga 6 paun) semasa memancing ikan trout kerana mereka terkenal dengan penglihatan yang sangat baik.

Tetap Senyap

Memandangkan ikan di kolam kecil sangat terdedah kepada pemangsa seperti burung dan penyu, mereka sangat menyedari sebarang bayang-bayang atau pergerakan. Apabila bercakap tentang petua memancing di kolam ladang (atau apa-apa jenis kolam kecil), salah satu petua paling asas untuk digunakan semasa musim luruh dan sepanjang tahun adalah menggunakan pendekatan senyap dengan tinggal 5 hingga 10 kaki ke belakang dari tepi bank. Petua ini bukan sahaja terpakai untuk panfish, tetapi ia juga salah satu petua memancing bass terbaik untuk kolam kecil.

Beli atau perbaharui lesen memancing negeri anda dan gunakan petua memancing kolam ini untuk membantu anda menangkap lebih banyak ikan pada musim gugur ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *