5 Petua Memancing Crappie Musim Panas

Crappie putih dan hitam ialah ikan buruan popular yang boleh ditemui di banyak perairan AS. Sebelum kita pergi lebih jauh, mari kita singkirkan isu sebutan. Dalam apa yang mesti menjadi buku paling berwibawa tentang crappie, “Buku Panduan Memancing Crappie,” pengarang Keith Sutton menjelaskan bahawa mengatakan “croppie” adalah “lebih sesuai dengan terbitan perkataan” dan bukannya sebutan alternatif “tidak jelas”. Dan walaupun ikan ini tidak terkenal dengan kebolehan melompat atau pertarungan sengit, memancing crappie adalah ketagihan kerana ia cantik, boleh ditangkap dalam jumlah yang banyak dan, oh yeah, boleh menjadi hidangan meja yang hebat. Berikut ialah 5 petua memancing crappie musim panas:

  • Berus. Tanpa mengira musim, sebarang senarai petua memancing crappie akan menyatakan bahawa ikan ini biasanya terletak berhampiran struktur. Cerucuk berus terendam, kayu tumbang, pondok memerang, cerucuk dok, dsb. sentiasa menjadi tempat yang baik untuk bermula apabila mempelajari cara memancing crappie.
  • Kecilkan saiz. Talian ringan dan jig kecil adalah peralatan memancing crappie musim panas tradisional. Kebanyakan petua memancing crappie sering menyebut joran panjang dan limber tetapi anak saya dan saya kini sentiasa memasukkan joran mikro trout kami pada setiap perjalanan. Crappie tidak terkenal kerana saiznya tetapi SEBARANG ikan pada batang mikro adalah hoot. Apabila spesies Plan A atau Plan B kami (biasanya bass dan pike) tidak bekerjasama, kami telah menemui timbunan pilihan crappie. (Sekali lagi, berpegang pada sebutan yang betul.)
  • Dalam. Petua memancing crappie musim panas juga harus mengambil kira bahawa banyak ikan mencari kedalaman yang lebih sejuk pada tengah hari. Bergantung pada angin, anda mungkin merasa sukar untuk mendapatkan jig kecil ke bahagian bawah tetapi pemutar ekor yang berat, sudu jigging atau umpan engkol sederhana boleh menjadi gewang memancing crappie yang hebat juga.
  • Malam. Lampu terapung khusus boleh membawa crappie kepada anda. Ikan dan serangga kecil tertarik kepada cahaya dan crappie tidak akan ketinggalan. Memancing crappie pada waktu malam boleh menjadi sangat produktif. Walaupun tanpa lampu, perhatikan penetasan serangga. Saya juga pernah mengalami beberapa malam yang menarik untuk memancing crappie semasa menetas lalat.
  • umpan. Ikan kecil kecil sentiasa disertakan dalam petua memancing crappie tetapi, bergantung pada panas musim panas, sukar untuk terus hidup. Melabur dalam baldi terapung dan/atau menukar air dengan kerap akan membantu. Ikan kecil yang telah tamat tempoh baru-baru ini masih menjadi tambahan yang bagus pada jig.

Menggunakan petua memancing crappie musim panas ini, anak saya baru-baru ini memerhatikan bahawa dia telah menangkap lebih banyak crappie tahun ini berbanding sepanjang hidupnya. Kami berasa sangat seronok, malah, di beberapa tempat memancing kami, crappie kini telah menjadi Pelan A kami.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *