5 Petua memancing bass sebelum bertelur

Apakah sebenarnya maksud pra-bertelur bagi nelayan bass? Inilah masanya sejurus sebelum musim pemijahan ikan apabila ikan siakap bergerak dari kawasan musim sejuk di perairan dalam dan ke kawasan cetek untuk membiak. Sebaik sahaja musim pemijahan ikan siakap bermula, anda perlu meninggalkan ikan itu sahaja, tetapi sebelum anda melakukannya, berikut ialah 5 petua memancing ikan siakap sebelum bertelur untuk menyertai aksi tersebut.

Petua 1 Cari ikan. Apabila suhu air menjadi hangat, ikan siakap bergerak ke dalam air cetek untuk memberi makan. Sesetengah pemancing memulakan hari mereka memancing di air dalam dan jika mereka tidak menjumpai ikan, mereka akan memasuki kawasan cetek. Pendekatan itu mencerminkan pergerakan musim bunga bass. Kaedah lain ialah bermula di air cetek dan kemudian pergi dalam. Saya suka kaedah itu, terutamanya kerana ia mungkin mengakibatkan tindakan atas air panas pra-bertelur.

Petua 2 Cari suhu. Air 50 darjah adalah nombor ajaib apabila benar-benar ikan bass. Cari suhu sekitar 50 dan anda akan dalam perjalanan untuk mencari ikan.

Petua 3 Tempat Ideal. Tempat yang sesuai sebelum musim pemijahan ikan siakap ialah teluk dengan salur masuk dan rak yang jatuh ke dalam air yang lebih dalam. Penghantaran tidak perlu curam atau dalam. Beberapa tempat terbaik hanya mempunyai kejatuhan 2-3 kaki bersebelahan. Mereka sepatutnya mempunyai rumput dan padang rumput kerana mereka menarik ikan umpan.

Petua 4 Mengumpul mata. Salah satu petua memancing bass pra bertelur terbaik ialah mencari tempat berkumpul. Peringkat bass sebelum mereka bergerak ke katil pemijahan mereka. Titik yang memanjang lebih jauh ke dalam tasik adalah baik seperti juga peralihan antara flat dan drop off. Semasa anda berada di sana, semak flat tetapi tahu ia boleh sama ada terkena atau terlepas. Laluan air yang menghubungkan tasik besar dengan kolam berair adalah luar biasa. Jenis air yang menyambungkan badan utama dan kecil rak air, dan sesuai untuk mencari kepekatan ikan pra-telur.

Petua 5 Syarat. Hari-hari mendung dan berangin menolak bass di sekeliling manakala cuaca cerah dan tekanan tinggi mengekalkannya. Cuaca panas menyemarakkan aktiviti memancing manakala aliran sejuk mematikannya.

Ikan siakap pra bertelur boleh diramalkan dan ia berada di sana untuk memberi makan. Dan apabila musim pemijahan ikan bass bergulir dan ikan jatuh cinta, anda mungkin tidak akan melihatnya di tempat ini sehingga tahun depan.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *