5 Petua Memancing Barracuda Anda Boleh Gunakan Sekarang

Jika anda tidak pernah berpengalaman memancing barakuda, musim sejuk ialah masa yang sesuai untuk melawat destinasi air masin tropika untuk mencuba nasib menangkap beberapa. Florida Keys adalah salah satu tempat terbaik untuk memancing barracuda di flat semasa musim sejuk.

Jangan abaikan spesies yang kurang popular ini hanya kerana ia mempunyai tabiat menyerang tangkapan lain yang mungkin anda rasai. Jangan tersilap; larian keras barakuda dan lompatan yang menakjubkan pasti membuatkan jantung anda berdebar keterujaan.

Jika anda tidak pasti di mana hendak mencari atau jenis peralatan memancing barakuda yang mungkin anda perlukan, lima petua ini boleh membantu.

  1. Anda boleh menemui barakuda di rumah pangsa air masin, dalam saluran, dan berhampiran struktur pantai. Apabila ikan buruan darat lain mula bertindak berubah-ubah disebabkan perubahan cuaca, memancing barakuda di rumah pangsa masih boleh menjadi agak produktif. Barracuda cenderung bersekolah di kawasan cetek semasa cuaca lebih sejuk, menjadikannya sasaran lontaran penglihatan utama. Apabila suhu air menjadi panas di flat dengan ketibaan musim bunga, barakuda biasanya akan mula bergerak ke perairan yang lebih dalam.
  2. Semasa memancing barakuda, anda boleh menggunakan joran pemutar aksi sederhana berukuran 7½ kaki dan kekili berputar 4000 siri yang digulung dengan tali jalinan 20 paun. Casting jarak jauh adalah penting untuk mengelakkan spesis ikan ini menakutkan. Sebaik sahaja barakuda melihat anda atau bot anda, ini biasanya bermakna permainan telah tamat.
  3. Sentiasa gunakan perambut wayar pada pelantar barakuda. Barracuda mempunyai gigi yang tajam, yang bermaksud anda perlu menggunakan perambut dawai yang cukup ringan untuk tidak dikesan, tetapi cukup kuat untuk menahan senyuman bergigi barakuda.
  4. Apabila memancing barakuda dengan gewang, gunakan pengambilan cepat. Gewang barakuda terbaik memberikan rupa mangsa yang melarikan diri melalui air, tetapi gabungan kelajuan gewang dan penampilan yang akan mencetuskan mogok. Anda boleh mencuba gewang tiub barakuda berwarna terang atau palam renang berwarna perak.
  5. Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, gunakan dengan berhati-hati dan sepasang playar tugas berat yang baik untuk menanggalkan cangkuk. Jika anda bercadang untuk memegang barakuda untuk bergambar, pegang ikan itu dengan kuat di belakang kepala.

Gunakan petua memancing barracuda yang berguna ini dan bersedia untuk menangkap barakuda pertama anda. Sebelum anda pergi, pastikan anda mengetahui masa terbaik untuk ikan air masin supaya anda boleh merancang perjalanan anda dengan sewajarnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *