5 Petua Memancing Ais dengan Kanak-kanak

Memancing dengan anak-anak boleh menjadi sangat bermanfaat. Membantu mereka mengalami keseronokan cangkuk biasanya lebih menarik daripada anda menangkap ikan sendiri. Walau bagaimanapun, memancing, terutamanya memancing ais dengan kanak-kanak adalah ujian menyeluruh kemahiran membimbing amatur anda. Berikut ialah beberapa petua yang perlu diingat apabila mengambil seluruh keluarga memancing ais.

1. Cari Ais Selamat

Komponen pertama mana-mana perjalanan memancing ais ialah ais selamat. 5 inci adalah ketebalan yang biasa disyorkan. Anda boleh menyemak dengan nelayan ais lain yang telah keluar, tetapi sentiasa sahkan dengan menggerudi lubang ujian sebelum anda meneroka sangat jauh dari pantai.

2. Pakai Cleat Traction Ais

Jika ais cukup tebal, untuk membantu semua orang bersiar-siar, melabur dalam cleat tarikan ais slip-on. Jika terdapat sedikit litupan salji, bunga yang berat pada kebanyakan but terpencil mungkin mencukupi tetapi cleat tambahan boleh meningkatkan keyakinan semasa tergelincir boleh menamatkan sebarang aktiviti yang melibatkan memancing ais bersama anak-anak.

3. Bersikap selektif apabila anda menceburkan diri

Kadang-kadang, ia mungkin terlalu sejuk, terutamanya untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, apabila anda pergi ke tasik beku, terdapat pepatah lama: “mulakan hangat, kekal hangat.” Kanak-kanak harus berpakaian berlapis-lapis dan dilindungi dengan baik daripada kesejukan. Beli satu pek besar pemanas tangan goncang untuk mengaktifkan kecil itu. Kanak-kanak suka bermain-main dengan mereka. Pantau kemesraan mereka dengan teliti. Tiada memancing bernilai hipotermia.

4. Fikirkan keluarga memancing ais sebagai perkhemahan seharian

Khemah atau pondok kecil bukan sahaja memberikan perlindungan daripada pendedahan angin tetapi ia meningkatkan tahap keseronokan sepanjang percutian kerana anda melepak di “rumah kelab”. Makanan ringan yang mencukupi dan termos coklat panas juga dinasihatkan.

5. Bawa Umpan

Jangan lupa umpan. Apabila memancing ais dengan anak-anak, anda ingin mengekalkan peluang memihak kepada anda untuk menangkap ikan dan umpan sukar untuk ditewaskan. Selain itu, sebaldi ikan kecil atau bekas cacing makanan yang bergoyang-goyang boleh menjadi sesuatu yang menarik perhatian mereka semasa menunggu suapan.

Kekal selamat, kekal hangat, dan pastikan ia pendek. Seperti kata biz rancangan lama, “sentiasa biarkan mereka menginginkan lebih.” Jangan menolaknya, jadi mereka akan mahu kembali lagi.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *