5 Petua Casting Lalat untuk Penambahbaikan Pantas

Jika saya menyerahkan joran berputar kepada seorang nelayan, mereka melemparkan seperti juara dalam beberapa minit. Jika saya serahkan joran yang sama kepada pemancing baru, ia mengambil masa yang lebih lama. Saya tidak pasti mengapa demikian, tetapi mungkin beberapa petua casting lalat akan membantu.

Asas Memancing Terbang untuk Menjejaki Kejayaan Anda dengan Pantas

1. Biarkan joran melakukan kerja anda. Casting lalat adalah sama seperti memanah atau lompat bergalah. Dalam memanah, busur melentur dan apabila dilepaskan, anak panah itu terbang. Dalam lompat bergalah, galah itu membengkok dan melonjakkan atlet. Batang lalat adalah serupa, dan ia melentur, dan apabila ia tidak melentur ia menembak garisan. Biarkan rod melakukan kerja anda dan garisan akan meluncur melalui panduan.

2. Jangan fikir, rasa. Pada balingan belakang atau hadapan, rod lalat perlu dimuatkan. Maksudnya ialah garisan anda perlu lurus keluar dan tarik joran ke belakang, sama seperti dalam memanah. Apabila anda merasakan beban rod, sudah tiba masanya untuk pergi ke hadapan. Perasaan itu sebahagiannya mengapa orang mengatakan memancing terbang adalah sukan yang bertimbang rasa. Jangan fikir, rasa.

3. Masa adalah segala-galanya. Jika anda menunggu terlalu lama garis lurus anda akan jatuh. Jika anda menunggu terlalu singkat joran anda tidak difleksi. Terdapat masa di mana garisan lurus dan batang lalat anda difleksikan. Itulah apabila anda beralih ke bahagian seterusnya pelakon anda. Ia sama seperti melepaskan bola keranjang dalam pukulan lompat. Jika anda melepaskan semasa naik atau turun pukulan anda akan menjadi pendek. Jika anda menembak tepat apabila anda digantung dan tidak naik atau turun, anda mencapai tiga mata sepanjang hari.

4. Casting adalah penting, tetapi teknik adalah kritikal. Jadi jika casting lalat anda berbau busuk, anda tidak boleh pergi memancing? Tidak semestinya. Jika anda boleh mencari ikan dan menghadirkan lalat anda secara semula jadi, anda boleh menangkap ikan. Hanyut lalat kering dan nimfa anda secara semula jadi dan tanpa seretan dan anda boleh menangkapnya. Cuba air poket di mana trout perlu membuat keputusan yang cepat atau sebaliknya terlepas makan. Pelakon pendek adalah sempurna dalam jenis air itu, jadi ingatlah itu walaupun anda mengikuti petua tuangan lalat saya dan memperbaik teknik anda.

5. Pilih ikan yang mudah ditangkap. Panfish, smallmouth bass, bluefish, dan seumpamanya adalah ikan pemaaf. Beralih kepada spesies yang lebih mencabar apabila kemahiran anda meningkat. Dan pilihlah air yang anda pasti dapat menampung ikan.

Memancing terbang memerlukan sedikit latihan, tetapi jika anda berehat, anda akan mengambilnya lebih cepat daripada jika anda cuba memaksanya. Semoga petua casting lalat ini akan memberi anda tempat untuk bermula. Dapatkan lesen memancing anda dan nikmati permainan!


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *