5 Perkara Yang Perlu Tahu Mengenai Pemuliharaan Air

Air mungkin kelihatan sebagai sumber semula jadi kita yang paling boleh diperbaharui kerana ia turun dari langit sebagai hujan, mengelilingi kita di lautan kita, dan wujud dalam tudung ais kutub dan glasier. Walau bagaimanapun, memandangkan air adalah penting untuk kebanyakan aktiviti harian kita dan untuk persekitaran akuatik yang sihat, kita perlu mengetahui cara untuk memuliharanya.

Kami menggunakan air untuk minum, membasuh, menanam tanaman, serta untuk pembinaan dan pembuatan. Dengan 7.5 bilion orang di planet kita, dan populasi yang dijangka mencecah hampir 10 bilion menjelang 2050, pemuliharaan sumber semula jadi akan menjadi semakin penting.

Bagaimanakah anda boleh membantu memulihara sumber semula jadi air kita? Ketahui dan ambil tindakan ke atas dasar, strategi dan aktiviti yang membantu mengurus sumber akuatik kita secara mampan.

Berikut ialah lima perkara yang perlu anda ketahui tentang sumber semula jadi air dan usaha pemuliharaan yang berkaitan:

Lima perkara penting ini boleh membuat perubahan besar dalam melindungi sumber asli dan usaha pemuliharaan air kita. Libatkan diri, amalkan penjimatan air di rumah, dan sebarkan berita.

  1. Pertimbangkan ketersediaan air di mana pengeluaran sumber tidak melebihi kadar penggantian semula jadinya. Dalam erti kata lain, bolehkah anda menyediakan pembentangan untuk organisasi sivik tempatan untuk membantu komuniti anda memahami langkah khusus yang boleh mereka ambil untuk memulihara sumber semula jadi? Sebagai contoh, baiki tandas dan pili air yang bocor, air rumput pada waktu petang atau awal pagi, dan tanya perniagaan basuh kereta tempatan anda jika mereka mengitar semula air dan bukannya membiarkannya mengalir ke longkang pembetung.
  2. Ingat itu banyak baja dan racun perosak yang digunakan di luar rumah mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya. Bahan kimia ini boleh bergerak melalui tanah, mencemarkan air bawah tanah, dan meresap ke dalam ekosistem akuatik kita. Selidik dan gunakan alternatif yang tidak berbahaya apabila boleh. Jika anda mesti menggunakan bahan kimia ini, gunakannya secara sederhana.
  3. Terlibat dalam usaha pemuliharaan ikan dan hidupan liar yang membantu untuk mendidik masyarakat tentang cara memelihara dan melindungi habitat air tawar untuk hidupan liar tempatan, di samping meningkatkan kualiti air secara keseluruhan. Contohnya, Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida Bahagian Pemuliharaan dan Pemulihan Habitat Akuatik bekerja untuk memulihkan habitat air tawar, marin dan muara Florida, dan mengalu-alukan penyertaan sukarelawan.
  4. Amalkan tabiat yang mengurangkan penggunaan tenaga. Karbon dioksida daripada penggunaan bahan api fosil boleh menjadikan lautan kita lebih berasid. Dalam jangka panjang, ini boleh menyumbang kepada kehilangan terumbu karang (rangka kalsium karang boleh dilemahkan dengan meningkatkan tahap keasidan). Berusaha untuk mengurangkan jejak karbon anda dengan menunggang basikal, menggunakan pengangkutan awam dan mematikan peralatan di rumah anda apabila tidak digunakan.
  5. Didik diri anda tentang isu pemuliharaan air dan amalkan hak anda untuk mengundi. Memilih pegawai awam yang betul adalah penting untuk dasar pemuliharaan air yang baik. Lakukan penyelidikan anda supaya anda boleh membuat keputusan termaklum. Jika anda mempunyai kebimbangan atau soalan tentang dasar ini, hubungi wakil negeri anda.

Lima perkara penting ini boleh membuat perubahan besar dalam melindungi sumber asli dan usaha pemuliharaan air kita. Libatkan diri, amalkan penjimatan air di rumah, dan sebarkan berita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *