5 Perkara Memancing telah Mengajar Keluarga Kami

Kami telah menghabiskan banyak masa di tepi pantai sepanjang tahun lepas atau lebih! Memandangkan keluarga kami telah mengambil lebih banyak langkah untuk mengutamakan pengembaraan luar dalam kehidupan kami, kami bernasib baik untuk mencatatkan sejumlah besar jam dengan tiang di tangan kami dan perbualan yang bermakna di udara. Sungguh mengagumkan saya melihat anak lelaki kami membesar dan menghabiskan masa mereka dengan bertimbang rasa, dengan sengaja, mengembangkan kemahiran baharu seperti memancing dan menaiki bot.

Kanak-kanak telah belajar banyak daripada pengalaman ini, dan saya dan Nate telah belajar banyak daripada mereka.

Rakan-rakan kami di Take Me Fishing™ meminta kami untuk mempertimbangkan beberapa pelajaran kegemaran kami yang diilhamkan oleh tugas, dan kami fikir ia akan menjadi sangat menyeronokkan untuk anak-anak berkongsi pemikiran mereka sendiri. Minda muda mereka mengumpul perspektif baharu yang penting setiap hari. Walaupun saya cenderung untuk menumpukan pada butiran dan masa, pandangan mereka telah menjadi pengajaran sebenar yang akan kekal bersama mereka sepanjang hayat.

Di sini – menurut mereka – adalah apa yang anak-anak kita pelajari daripada memancing.

2-Perkara-memancing-telah-mengajar-keluarga-kami.jpg

Kredit Gambar Hari Chelsea

Fikirkan cangkuk! Kali pertama kami menunjukkan kepadanya pancing, Sidekick serta-merta perasan “perkara runcing” di hujung taliannya. Berusia 4 tahun, dia segera panik dan memerlukan sedikit dorongan untuk membawanya ke mana-mana berhampiran benda dang itu. Kanak-kanak ini, kawan, mereka mempunyai beberapa kecerdasan intuitif sekali-sekala. Kami menunjukkan kepadanya bagaimana untuk menjaga dan hanya mengaitkan ikan yang dimaksudkan berbanding dengan…dirinya sendiri. Dia belajar pelajaran berharga dalam proses itu: sentiasa melihat ke atas, melihat keluar, dan peka dengan persekitaran anda.

Nak basah pun boleh. Personaliti anak-anak kita semuanya sangat berbeza, dan sangat menarik untuk melihat cara mereka bertindak balas terhadap situasi baharu. Yang paling tua ialah jenis pengiraan, mencari maklumat dan menaakul untuk menilai apa sahaja yang tidak biasa. Bahagian tengah adalah jenis yang menawan yang mencari jalan-paling-paling-rintangan, secara amnya cepat pergi apabila tanda pertama ketidakselesaan. Dan kemudian ada bayi, seikat besar cinta kita yang menghalang jalannya melalui apa sahaja dan segala-galanya. Dia tidak pandai menggerakkan tiang, tetapi bila-bila masa kita berada di sungai atau tasik, dia mengingatkan kita tentang sikap go-getter yang diperlukan untuk berjaya dalam kemahiran tertentu ini dan di dunia ini. Anda perlu keluar dari zon selesa anda untuk menjalani kehidupan terbaik anda (dan mendapatkan tangkapan terbaik)!

4-kanak-kanak-memancing-dari-kereta.jpg

Kredit Gambar Hari Chelsea

Ikan tidak semua mengukur. Kehidupan – dan tiang anda – mungkin tidak memberikan anda apa yang anda harapkan. Tidak mengapa. Teruskan mencuba.

5-ibu-menunggu-dalam-kereta.jpg

Kredit Gambar Hari Chelsea

Jangan melintasi garisan. Ini adalah satu perkara yang saya sangat suka tentang komuniti nelayan. Mereka tidak takut untuk bercakap dengan anak anda jika dia menentang atau menghalang. Memancing, sama seperti keluarga, adalah sukan yang sangat berorientasikan komuniti dengan orang ramai menyebarkan pengetahuan unik dan pembelajaran tempatan di sepanjang perjalanan. Bagi saya, itu sepatutnya. Apa-apa yang berfaedah dalam hidup ini cenderung mengambil kampung. Oleh itu, lakukan yang terbaik untuk meletakkan diri anda dengan baik, tetapi bertimbang rasa terhadap orang lain. Jika anda memainkan kad anda dengan betul, mereka mungkin berkongsi tangkapan mereka di atas unggun api.

Umpan betul, ikan betul. Yang ini mudah. Bersedia!

Apakah yang telah diajar oleh memancing kepada keluarga anda?


Anda mungkin juga berminat

Hari Nate dan Chelsea

Hari Nate dan Chelsea

Penyokong kehidupan keluarga yang berani, Nate dan Chelsea Day percaya bahawa detik-detik kecil mempunyai kesan yang besar. Di blog mereka, Suatu hari nanti saya akan Belajarmereka berkongsi aktiviti mencabar dengan tiga anak lelaki mereka (tidak lama lagi akan menjadi empat!). Nate menawarkan sifat bapa secara langsung dan pendekatan berterus-terang untuk menghadapi cabaran hidup. Chelsea menambah warna dengan cara kreatif dan ulasan tentang kehidupan lasak dalam era moden. Blog itu memuncak dalam jurnal jenaka katanya-katanya yang mendokumentasikan eksploitasi harian keluarga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *