5 Perkara Lesen Memancing Anda Lakukan Semasa Anda Menangkap Ikan

Kami mendapatnya. Apabila anda membeli atau memperbaharui lesen memancing anda, anda sangat teruja. Anda tidak sabar untuk turun ke atas air, cari tempat terbaik, dan kemudian buat kenangan #FirstCatch yang hebat bersama keluarga anda. Walau bagaimanapun, adakah anda sedar betapa sukarnya lesen memancing anda bekerja bagi pihak anda semasa anda menangkap ikan? OK, anda mungkin menggaru kepala anda sekarang kerana anda cuba memahami maksud kami, jadi kami akan memberikan anda beberapa contoh.

Lihat lima situasi ini yang menggambarkan betapa banyak kerja lesen memancing, pendaftaran bot, peralatan memancing dan dana minyak bot di belakang tabir:

1. Projek akses Memancing dan Bot

Dana daripada jualan lesen disalurkan kepada projek akses memancing dan menaiki bot. Satu contoh ialah Program Tanjakan & Jeti di Mississippiyang menjadualkan pembinaan 4 hingga 6 tanjakan baharu setiap tahun sambil turut membaiki tanjakan sedia ada. Negeri Oregon juga mempunyai model yang sangat baik untuk melibatkan agensi negeri dan persekutuan dalam menambah dan menaik taraf kemudahan bot baru.

2. Membantu melaksanakan projek air bersih

Dana pendaftaran bot membantu melaksanakan projek air jernih seperti yang dimulakan oleh program Clean Vessel Act (CVA) di negeri Hawaii. Projek pemuliharaan ini termasuk pembinaan kumbahan baharu stesen pam keluar di Pelabuhan Bot Kecil Haleiwa dan pembinaan tiga tandas terapung baharu — semuanya dalam usaha untuk melindungi perairan biru biru yang berkilauan di Hawaii untuk generasi akan datang.

3. Projek penyelenggaraan perikanan

Dana peralatan menangkap ikan digunakan untuk projek penyelenggaraan perikanan yang membantu menguruskan perikanan sukan negeri kita. Sebagai contoh, di New York State, ahli biologi secara aktif mengkaji populasi ikan dan habitat ikan untuk membuat keputusan yang tepat mengenai Pengurusan Perikanan Sukan. Di samping itu, Massachusetts mempunyai a Program Habitat Perikanan di tempat yang membantu melindungi dan memulihkan ekosistem marin kita.

4. Program Pendidikan dan pengambilan

Dana lesen memancing berfungsi untuk mendidik dan merekrut pemancing. Memandangkan lebih ramai pemancing terlibat dengan sukan ini, terdapat keperluan yang lebih besar untuk pendidikan mengenai topik seperti pengenalan spesies, pemuliharaan, peraturan dan tangkapan dan pelepasan yang betul. Negeri Texas menawarkan bengkel percuma untuk pemancing agar mereka dapat meneruskan pembelajaran tentang memancing dan amalan pancing yang beretika. Massachusetts juga mempunyai program pendidikan pemancing air masin bahawa Bahagian Perikanan Laut berharap dapat meluas ke seluruh kawasan pesisir pantai negeri ini.

5. Projek Pemuliharaan

Dana lesen memancing menyokong rancangan pemuliharaan jangka panjang untuk sungai dan sungai kita. Habitat ikan sungai dan sungai kita memerlukan penilaian untuk memastikan kuantiti dan kualiti air untuk mengekalkan keseimbangan semula jadi ekosistem akuatik ini. Texas ialah contoh satu negeri yang mempunyai a Program Pengajian Sungai disediakan untuk menangani pembangunan air, perancangan air, dan isu kualiti air.

Sama ada agensi negeri sedang mengkaji populasi trout pelangi atau membaiki tanjakan bot, yuran lesen anda bekerja keras — dan satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah membeli atau memperbaharui lesen anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *