5 Pelana Dressage Terbaik 2022

Adakah anda sedang mencari Pelana Dressage Terbaik? Membeli pelana ialah pelaburan mahal kedua apabila anda memutuskan untuk menyertai sukan ekuestrian – yang pertama mahal ialah kuda! Itulah sebabnya memilih pelana yang sesuai adalah tugas yang sangat penting!

English-Saddles

Pemula memerlukan pelana asas tetapi mampu milik, manakala penunggang profesional menyukai pelana yang lebih tahan lama dan boleh dipercayai. Pelana pembalut yang baik akan memberikan penunggang banyak keseimbangan dan sokongan supaya dia dapat memberikan prestasi terbaik.

Jadi, adakah anda tahu tentang pelana dressage terbaik di pasaran belum?

Jadual Perbandingan 5 Pelana Dressage Terbaik (2022)

5 Ulasan Pelana Dressage Terbaik

#1: Kepak Pad Serbaguna SilverFox – Pelana Dressage Mampu Milik Terbaik

Pelana Flap Pad Serbaguna SilverFox

Pertama sekali, saya ingin memperkenalkan anda kepada pilihan yang berpatutan dan boleh dipercayai untuk penunggang pemula: Pelana Flap Pad Serbaguna SilverFox!

Produk ini sebenarnya bukan pelana dressage; ia adalah sekeping serba guna di mana cantle dinaikkan tinggi dan melengkung untuk perjalanan yang paling menyeronokkan! Bahan cantle tinggi, tempat duduk dalam dan kulit bijirin akan menawarkan keselesaan dan kestabilan yang hebat semasa ujian dressage anda.

Walaupun SilverFox ini sangat murah berbanding produk lain, ia mempunyai gaya tempat duduk dalam yang sangat baik, yang kedua-duanya tradisional dan boleh dipercayai untuk joki permulaan. Tempat duduk, kepak dan bahan gulung lutut bukanlah kulit berkualiti tinggi, tetapi ia kukuh dan boleh bertahan selama bertahun-tahun jika anda melakukan penyelenggaraan dengan betul.

Panjang flaps ialah 16 inci manakala tempat duduknya bersaiz biasa supaya ia boleh memuatkan kebanyakan kuda di dalam dewan tunggangan! Selain itu, penampilannya juga agak tidak dijangka: kulit hitam berkilat, yang memberikan kami suasana yang mahal dan profesional dengan harga hanya kira-kira seratus dolar!

#2: Pelana Dressage Wintec 500 HART – Pelana Dressage Terbaik Untuk Kuda Bersandar Pendek

Wintec 250 Dressage Pelana Berpusu-pusu

Untuk pilihan pelana dressage yang lebih mahal dan berkualiti tinggi, saya akan membawa anda ke syarikat Wintec Saddles!

Wintec – anak syarikat Bates Australia – telah berada dalam industri pembuatan pelana sejak tahun 1930-an. Mereka terkenal dengan pendekatan inovatif dan berteknologi tinggi mereka untuk pengeluaran pelana!

Wintec 500 HART Dressage Saddle ini adalah salah satu produk kelas pertengahan mereka, yang mempunyai ciri-ciri potongan profesional dan harga pelana biasa di dewan!

Mari kita ke butiran:

Oleh kerana ia diperbuat daripada bahan sintetik sepenuhnya, pelana ini sangat tahan lama dan mudah dibersihkan. Reka bentuk palang kayu dan dua kepak adalah sangat ergonomik yang tidak akan menghalang pergerakan kaki. Gaya tempat duduk terbuka dan garisannya juga akan memberikan kuda anda banyak ruang kosong semasa berjalan atau berlari.

Bersama dengan skirt bulat dan pokok sederhana panjang, Wintec 250 ini adalah salah satu pelana dressage terbaik untuk kuda bersandar pendek!

#3: Pemenang Acara EquiRoyal – Pelana Dressage Terbaik Untuk Permulaan

Pelana Pemenang Acara EquiRoyal

Berbanding dengan Wintec Saddles, EquiRoyal ialah sebuah syarikat kecil dalam industri pembuatan pelana rumah. Produk mereka kebanyakannya dalam kumpulan kelas rendah atau pertengahan, dengan reka bentuk tradisional yang disukai ramai penunggang pemula!

Jika anda tertanya-tanya tentang rupa klasik dan kukuhnya, maka bahagian EquiRoyal ini telah dimodelkan mengikut pelana Jerman yang terkenal! Kualiti mereka bukanlah yang terbaik lagi jauh lebih baik daripada yang saya jangkakan untuk harga.

Anda boleh menggunakan Pemenang Acara ini untuk berjalan-jalan biasa, melompat, menggodam atau pertandingan dressage khas! Kepala dan pokok pelana dilaraskan agar sesuai dengan panjang layu dan punggung kuda kebanyakan. Dengan tempat duduk buih dalam di dalam penutup kulit yang kukuh, produk ini boleh tahan lama dan selesa pada masa yang sama!

Terdapat dua pilihan warna untuk anda: satu adalah kulit hitam biasa, dan satu lagi berwarna coklat gelap untuk mereka yang menyukai suasana vintaj.

Kesimpulannya, pelana pemenang acara EquiRoyal ini akan menjadi pilihan yang tepat untuk sesiapa sahaja yang ingin bermula dengan menunggang kuda!

#4: Wintec HART Isabell Dressage Saddle 18 – Dressage Saddle Terbaik Untuk Kuda Layu Tinggi

Wintec Isabell Dressage Pelana CAIR

Sekiranya anda mempunyai bajet yang cukup selesa atau memutuskan untuk mempunyai kerjaya dressage profesional, lebih baik anda lihat di kedai Wintec Saddle! Pelana dressage Isabell HART ini adalah tempat duduk yang sempurna walaupun untuk penunggang profesional berkat keselesaan dan prestasi yang tiada tandingannya.

Model Wintec Isabell direka dengan spesifikasi Bates dan teknologi tambahan daripada Wintec. Ia adalah salah satu Pelana Dressage Terbaik untuk anda.

Dan hasilnya?

Kami mempunyai pelana dressage sintetik yang bukan sahaja berkualiti tinggi tetapi juga ringan, tahan lama dan mudah diselenggara!

Mari kita ke butiran:

Sistem kusyen menampilkan teknologi HART dengan panel udara tambahan yang akan membebaskan pergerakan kuda anda untuk berprestasi lebih baik. Gullet dibuat dengan sistem perubahan mudah generasi baharu, yang sangat sesuai untuk kuda yang layu tinggi!

Selain itu, anda boleh memilih tahap sokongan paha yang anda inginkan, terima kasih kepada sistem Flexi-bloc. Selain itu, reka bentuk pokok fleksibel Elasti-flex akan membantu pelana anda bertahan selama bertahun-tahun!

Seperti yang saya katakan sebelum ini, tugas penyelenggaraan Wintec Isabell ini adalah sangat mudah! Bahan sintetiknya adalah ringan, kalis air dan kalis peluh, yang akan bertahan dalam setiap keadaan cuaca dan tidak membawa anda masa pembersihan!

#5: Henri de Rivel HDR Ventura – Pelana Dressage Bahasa Inggeris Terbaik

Henri de Rivel HDR Ventura Dressage Pelana Berbumbung

Henri de Rivel, jenama pelana kuda Perancis, terkenal dengan rangkaian produknya yang luas, daripada pelana kuda dan senaman hingga pelana dressage, dll. Mereka mempunyai pelana dressage barat terbaik yang sesuai untuk penunggang pemula dan profesional.

Pelana pembalut Henri de Rivel Ventura ini tersedia dalam satu warna sahaja: hitam biasa. Ia lembut, selesa dan dilindungi oleh pelana kulit lasak dengan perincian jahitan yang cantik.

Terdapat juga dua blok hadapan tambahan untuk keselamatan tambahan, yang anda akan dapati dalam pelana hubungan rapat. Tempat duduk berada pada kedalaman sederhana yang sesuai untuk pembalut.

Perkara yang paling saya sukai tentang karya Henri de Rivel ini ialah panelnya yang luas dan jelas. Ia mungkin kelihatan membosankan, tetapi apabila anda dalam perjalanan, anda akan melihat betapa tidak selesanya tanpa mereka!

Sekiranya terdapat sebarang kerosakan semula jadi, anda harus tahu bahawa produk ini mempunyai jaminan seumur hidup yang dilampirkan padanya. Jangan ragu untuk menghubungi pengilang jika pesanan anda mempunyai sebarang kelemahan semasa anda menerimanya!

Panduan Membeli Pelana Dressage Terbaik

Jadi, bagaimana anda boleh memilih pelana dressage terbaik untuk anda dan kuda anda?

Adakah bahan adalah segala-galanya yang menentukan kualiti?

Mari kita lihat!

bahan

Sekiranya anda mengambil pelana pembalut sintetik atau kulit?

Hari ini, terdapat banyak pelana dressage yang diperbuat daripada kulit sintetik yang kelihatan hampir sama dengan pelana tradisional! Pelana sintetik selalunya lebih berpatutan, ringan dan mudah dibersihkan daripada pelana kulit klasik.

Untuk pelana kulit tradisional, anda harus mencari yang berkualiti tinggi supaya ia dapat bertahan lama. Terdapat banyak pelana kulit gaya Inggeris atau Barat untuk anda pilih, jadi luangkan masa anda!

Memasang

Pelana dressage anda bukan sahaja sesuai dengan saiz anda tetapi juga perlu padan dengan bentuk kuda anda!

Itulah peraturan paling asas dalam memilih pelana yang sesuai untuk sebarang tunggangan. Adakah kuda anda panjang atau agak pendek? Bagaimanakah bentuk belakangnya?

Anda lebih baik memberi perhatian kepada kedudukan pommel dan cantle kerana kedua-duanya menentukan cara pelana itu sesuai! Tetapi apakah dua tempat ini?

Jawapannya ada di bawah!

Baca lebih lanjut: Kembali pada Semakan Pad Pelana Dressage Track

Soalan lazim tentang Dressage Saddles

1. Apakah pelana dressage?

Pelana dressage direka untuk menawarkan penunggang prestasi terbaik yang seimbang dan selesa dalam tunggangan dressage.

Mereka selalunya mempunyai tempat duduk dalam, kepak lurus dan tiada pelapik lutut ke hadapan kerana tunggangan dressage tidak memerlukan lompatan.

2. Bahagian pelana dressage

sebahagian daripada pelana pakaian

Di atas ialah gambar yang menunjukkan semua bahagian pelana dressage biasa.

Bahagian paling penting yang perlu anda perhatikan apabila memilih pelana dressage yang sesuai dengan kuda anda ialah tempat duduk, cantle, skirt, dua kepak dan alas lutut.

3. Bagaimana untuk memilih pelana dressage terbaik?

Ia bergantung pada rupa kuda anda dan jenis pelana yang akan anda gunakan untuk itu, anda memilih pelana pembalut yang sesuai untuk diri anda sendiri!

Sebagai contoh, jika kuda anda mempunyai layu tinggi, maka lebih baik anda memilih pelana dengan pommel atau gullet tinggi supaya ia sesuai dengan layu.

4. Bagaimana untuk mengukur pelana dressage?

Ukuran biasa yang anda temui di kedai dalam talian mengatakan pelana 16 inci, 17 inci, apakah maksudnya?

Nah, jarak ini:

mengukur pelana dressage

Ukur dari salah satu paku kepala ke cantle di belakang. Itulah saiz pelana dressage anda!

5. Apakah perbezaan antara pelana dressage dan pelana serba guna?

Nah, ini adalah beberapa perkara antara hubungan rapat dan pelana berpakaian. Mereka mempunyai gulungan lutut yang mencukupi untuk lompatan kecil, dan juga panjang kepak yang cukup untuk pembalut tanah rata.

6. Bolehkah anda menunggang jejak dalam pelana dressage?

Ya awak boleh.

Sebenarnya, anda boleh menunggang jejak dalam mana-mana jenis pelana yang anda suka, tetapi pelana pakaian akan menjadi yang terbaik di trek atau laluan keldai tanpa atau sedikit halangan.

Kesimpulan

Yang mana satu pelana dressage terbaik dalam hati awak sekarang?

Bagi kami, ia adalah HDR Ventura daripada Henri de Rivel pengilang! Pelana dressage jarak pertengahan dengan kepak lebar ini sesuai untuk setiap penunggang di mana-mana peringkat, daripada pemula hingga profesional.

Jika anda rasa artikel saya membantu, jangan lupa kongsikan dengan rakan anda yang juga meminati sukan ekuestrian!

Rujukan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *