5 Langkah untuk Bermula

Tasik pedalaman kecil boleh menjadi tempat yang bagus untuk pemancing dan bot baru untuk mendapatkan lebih banyak pengalaman kerana tasik kecil secara amnya bermakna perairan yang lebih tenang dan mudah diakses. Jika anda sedang mencari panduan tentang memancing di tasik untuk pemula, terdapat lima langkah asas yang boleh membantu anda mempelajari cara menangkap ikan di tasik.

Ketahui tentang Habitat Spesies Ikan

Langkah pertama ialah untuk mengetahui spesies ikan yang mendiami tasik tempat anda merancang untuk memancing (anda boleh menggunakan tempat untuk memancing dan peta bot untuk membantu). Setelah anda melengkapkan langkah ini, anda boleh membuat keputusan tentang spesies yang ingin anda sasarkan. Salah satu petua memancing tasik utama untuk pemula adalah untuk mengetahui sama ada spesies tertentu yang anda ingin sasarkan aktif atau dalam musim pada masa anda merancang perjalanan anda. Contohnya, jika anda ingin menangkap crappie di tasik Florida, masa terbaik untuk menyasarkan spesies ini ialah pada bulan-bulan yang lebih sejuk dalam setahun. Juga, pastikan anda membeli lesen memancing air tawar semasa merancang perjalanan anda, melainkan anda memancing pada hari memancing percuma yang ditetapkan negeri.

Ketahui tentang Tabiat Pemakanan Spesies

Seterusnya, anda akan ingin belajar tentang tabiat pemakanan spesies pilihan anda untuk menentukan umpan dan tackle terbaik untuk digunakan. Gewang tiruan mungkin kelihatan menarik, tetapi lebih baik menggunakan umpan hidup jika anda berada pada tahap memancing yang baru. Selalunya terdapat banyak teknik yang berbeza yang sesuai dengan gewang tiruan, jadi sebaiknya pastikan ia mudah pada mulanya dan mulakan dengan umpan hidup untuk peluang terbaik anda menangkap. Ikan kecil atau cacing hidup ialah umpan hidup yang popular yang boleh anda gunakan untuk pelbagai spesies semasa memancing di air tawar. Apabila anda pergi ke kedai umpan dan perkakas tempatan anda untuk membeli umpan, mereka boleh menasihati anda tentang saiz mata kail yang hendak dibeli bergantung pada jenis umpan hidup yang akan anda gunakan.

Kenali Struktur Tasik

Pertimbangkan hakikat bahawa spesies ikan tasik tertentu lebih suka perairan yang lebih cetek, menjadikannya lebih mudah ditangkap dari garis pantai, manakala yang lain mendiami kawasan yang lebih dalam atau perairan terbuka. Jika anda ingin menyasarkan panfish atau bass largemouth berhampiran tumbuh-tumbuhan, anda boleh memancing dari pinggir pantai, tetapi anda mungkin memerlukan bot untuk mengakses kawasan perairan yang lebih dalam atau terbuka apabila menyasarkan spesies seperti walleye atau trout tasik. Pertimbangan ini akan memainkan peranan dalam menentukan tempat anda memancing di tasik. Satu lagi petua memancing tasik yang penting ialah mencari struktur (batu balak, tunggul, cerucuk batu, padang rumput) atau perubahan kedalaman kerana kawasan jenis ini berkemungkinan menampung ikan.

Tonton Video Memancing

Tonton video dalam talian yang boleh membantu anda dengan mengikat simpulan, memasang tali, cara mendaratkan ikan dan memberikan petua memancing di tasik yang lain untuk pemula. Terdapat banyak maklumat di luar sana, tetapi cari sumber yang dipercayai, komited untuk mempelajari satu atau dua perkara baharu seminggu, dan kemudian keluar ke tasik dan praktikkan kemahiran memancing air tawar baharu anda.

Semak Cuaca

Ikuti perkembangan cuaca. Dalam erti kata lain, rancang perjalanan anda apabila cuaca selamat, tetapi ketahui juga cara cuaca boleh mempengaruhi tingkah laku ikan di tasik. Jika anda menjadi ahli meteorologi amatur, anda akan faham mengapa anda biasanya mempunyai hari memancing yang lebih baik sebelum bahagian hadapan bergerak dan membawa perubahan suhu yang ketara bersama-sama dengannya. Hari berangin juga boleh mendorong ikan umpan ke kawasan tertentu di tasik, yang bermaksud bahawa ikan buruan akan sentiasa berada berdekatan.

Setelah anda mengetahui beberapa perkara lagi tentang memancing di tasik untuk pemula, keluar dan nikmati sedikit masa di atas air bersama keluarga anda. Sentiasa terdapat banyak keindahan semula jadi untuk dihargai apabila anda keluar di tasik.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *