5 Langkah Pemindahan Pendaftaran Bot atau Kertas Hakmilik

Jika anda berfikir tentang membeli bot terpakai, anda mungkin tertanya-tanya tentang langkah yang perlu anda ambil untuk memindahkan pendaftaran bot atau kertas kerja hak milik.

Untuk memulakan, adalah penting untuk memahami bahawa pendaftaran bot tidak boleh dipindah milik secara teknikal. Di sesetengah negeri, nombor pendaftaran mungkin dipindahkan kepada pemilik baharu (jika ada), tetapi pemilik baharu bot akan sentiasa menerima kertas kerja pendaftaran baharu yang telah difailkan menggunakan nama pemilik baharu dan maklumat hubungan.

Gelaran bot, sebaliknya, boleh dipindah milik dari seorang pemilik kepada pemilik berikutnya. Ini adalah beberapa langkah yang mungkin perlu anda ikuti semasa menyelesaikan pemindahan hak milik bot.

  1. Semak dengan agensi ikan dan hidupan liar atau jabatan kenderaan bermotor di negeri anda untuk memastikan anda memahami undang-undang yang digunakan untuk memindahkan hak milik bot. Kebanyakan negeri mempunyai keperluan yang sama untuk memindahkan kertas hak milik bot seperti yang mereka lakukan untuk memindahkan hakmilik kereta.
  2. Sebelum anda boleh memindahkan hak milik bot pra-milik anda ke dalam nama anda, penjual mesti mengisi bahagian pemindahan di belakang tajuk dan menandatanganinya. Anda juga perlu mengetahui sama ada negeri anda memerlukan langkah ini untuk diselesaikan dengan kehadiran seorang notari.
  3. Lengkapkan permohonan untuk mendapatkan gelaran di pejabat pemungut cukai atau dengan ejen plat lesen. Negeri yang memerlukan tajuk bot akan menyediakan borang permohonan yang perlu anda isi dengan nama, alamat dan maklumat penting lain mengenai bot yang telah anda beli.
  4. Bayar sebarang yuran hak milik, yuran pendaftaran dan cukai jualan.
  5. Setelah pemindahan hak milik bot telah dibuat, pastikan anda menyimpan hak milik anda dalam fail di tempat yang selamat di rumah.

Harap maklum bahawa sesetengah negeri (seperti Arizona, Colorado, New Hampshire dan North Dakota) tidak memerlukan bot untuk diberi tajuk atau mempunyai keperluan untuk memindahkan kertas hak milik bot. Dalam keadaan ini, pembeli harus mendapatkan bil jualan terperinci daripada penjual dan salinan bil jualan kembali kepada pemilik rekod dan kad pendaftaran negara asal yang dikeluarkan jika bot didaftarkan dalam keadaan bukan hak milik.

Walaupun anda tidak perlu melalui pemindahan pendaftaran bot, anda perlu menyimpan kertas kerja pendaftaran bot anda di atas kapal anda yang baru diperoleh. Sebahagian daripada mempelajari cara menaiki bot ialah memastikan anda mempunyai hak milik dan dokumen pendaftaran yang sah berdasarkan keperluan negeri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *