5 Langkah Mudah tentang Cara Menyelenggara Alat Memancing Anda untuk Musim Sejuk

November adalah masa peralihan tahun. Pemancing di tingkat utara sedang mengeluarkan tip up, augurs ais, dan peralatan memancing musim sejuk yang lain. Momma selalu berkata ambil sendiri, dan ini bermakna sudah tiba masanya untuk menyimpan peralatan lalat, konvensional dan umpan dengan betul. Berikut ialah cara untuk mengekalkan peralatan memancing anda dalam 5 langkah mudah sebelum anda beralih ke memancing musim sejuk.

1. Pembaikan Alat Memancing

Bahagian atas hujung batang, pemandu, tempat duduk kekili, dan cengkaman gabus hendaklah diperiksa dan dibaiki. Jika pemandu anda adalah seramik maka periksa mereka untuk samaran. Periksa panduan keluli tahan karat untuk alur. Gantikan seperlunya kerana samaran dan alur tersebut akan memecah garis. Wader yang bocor hendaklah dikeringkan, ditampal, dan digantung untuk penyimpanan. Basuh bakul jaring untuk mengeluarkan sisa lendir ikan.

2. Penyelenggaraan Alat Memancing

Bersihkan kosong joran dan cengkaman gabus untuk mengeluarkan lendir ikan, losyen berjemur dan darah. Pelincir benang dan gelang pengunci pada tempat duduk kekili dan keringkan dengan teliti sebelum disimpan dalam bekas tertutup. Bersihkan kekili dan gear gris. Minyak ringan adalah yang terbaik untuk bahagian yang perlu berputar dengan mudah (seperti aci kili pada kekili baitcasting dan aci engkol pada semua kekili) manakala gris lebih baik untuk gear. Longgarkan semua seretan.

3. Buat beberapa kit alat pancing

Kit tampalan wader yang terdiri daripada bahan tampalan dan gam bagus untuk dimiliki untuk pembaikan di tempat. Kit pembaikan rod dengan bahagian atas hujung dan panduan ganti ialah idea lain.

4. Persediaan memancing tahun hadapan

Periksa kotak tackle anda dan gantikan sebarang barang yang hilang atau berkarat seperti playar, forsep, pemotong, pita ukur dan seumpamanya. Semasa kotak tackle anda dibuka, tarik tang cincin belah anda dan gantikan cincin dan cangkuk belah yang haus atau berkarat. Semasa anda mengemas semula kotak anda, fikirkan tentang menyusun semula kotak itu juga. Apakah item yang anda banyak gunakan yang anda tidak boleh akses dengan mudah? Apakah item yang anda tidak gunakan yang berada di ruang utama? Bungkus semula dengan pesanan baharu yang akan memudahkan tahun hadapan.

5. Bagaimana untuk mengekalkan alat pancing anda dengan betul

Jika anda baru untuk memancing, cari pemancing yang berpengalaman untuk membantu anda dengan pembersihan dan pembaikan. Atau pergi ke kedai peralatan kerana kebanyakan lelaki di kedai akan membenarkan anda menonton mereka bekerja.

Jaga peralatan memancing anda dan peralatan anda akan menjaga anda.

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *