5 Jenis Sukan Bot Terbaik untuk Keluarga

Terdapat lebih banyak jenis sukan bot hari ini berbanding sebelum ini! Banyak sukan air melibatkan penunggang yang ditunda di belakang bot bermotor dengan tali tunda dan papan atau tiub yang direka khas. Matlamat sukan ini adalah untuk penunggang berlayar di belakang bot menggunakan wake bot sebagai condong untuk melompat dan helah. Jika anda sedang mencari aktiviti yang menyeronokkan dan bertenaga untuk membawa keluarga keluar dan di atas air, lihat senarai sukan bot yang popular untuk keluarga dari semua peringkat umur.

1. Tiub

Tiub di belakang bot memerlukan tiub boleh tarik yang direka khas. Tiub PVC boleh kembung dibalut dengan penutup nilon tahan lama yang membolehkan tiub itu meluncur di atas air dengan mudah. Penunggang tidak perlu memegang pemegang kerana tali tunda bersambung terus ke tiub. Penunggang boleh meluncur dengan santai atau melancarkan perjalanan di atas bot untuk pengembaraan terbang tinggi.

2. Lutut

Lutut adalah aktiviti peringkat permulaan yang hebat kepada dunia sukan bot. Penunggang diletakkan di atas lutut mereka dalam pad acuan yang dipasang pada bahagian atas papan. Penunggang menggenggam pemegang yang disambungkan ke bot dengan tali dan boleh berlayar di sepanjang air.

3. Wakeboarding

Wakeboarding ialah sukan yang lebih maju yang memerlukan papan khusus dengan but diikat padanya. Penunggang bermula di dalam air dengan kaki di dalam but dan mesti bangkit apabila bot memecut, menukar papan ke kedudukan pelayaran. Penunggang bersimpang siur dan boleh mempelajari semua jenis lompatan, rampasan dan helah.

4. Wakeskating

Wakeskating adalah serupa dengan wakeboarding kecuali tanpa sekatan but. Wakeskate mempunyai permukaan pita cengkaman seperti papan selaju dan penunggang biasanya memakai kasut gaya skate khas untuk cengkaman.

5. Wakesurfing

Kegilaan besar untuk semua peringkat umur, luncur bangun adalah sukan popular yang memerlukan papan luncur kecil dan bangun besar. Penunggang bermula di belakang bot dengan memegang tali tunda dan melayari wake sehingga mereka boleh melepaskan tali dan menaiki wake dengan bebas di atas papan.

Sukan air menjadikan hari yang menyeronokkan untuk menaiki bot. Gunakan peta interaktif kami untuk mencari tempat terbaik untuk berperahu berhampiran anda. Anda juga boleh mencari sumber keselamatan berperahu yang kritikal seperti protokol kecemasan, senarai semak peralatan keselamatan dan kursus keselamatan. Bawa keluarga di luar dan nikmatilah!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *