5 Ikan Umpan Popular yang anda boleh gunakan

Mungkin cara yang paling pasti untuk menangkap ikan secara konsisten adalah dengan menggunakan umpan hidup. Ikan besar makan ikan kecil. Itu sahaja caranya. Pemancing hanya pergi bersama untuk tunggangan. Bergantung pada bahagian negara anda, ikan umpan yang tersedia mungkin berbeza-beza. Umpan hidup yang hendak digunakan bergantung pada apa yang ingin anda tangkap. Pilihan anda juga mungkin dipengaruhi oleh faktor seperti saiz, toleransi oksigen, kekuatan dan kebolehtuangan.

5 Ikan Umpan Popular yang anda boleh gunakan

  1. Ikan kecil fathead. Kecil, biasanya kira-kira 2 inci tetapi sukar dan salah satu yang paling bertolak ansur dengan keadaan baldi kecil oksigen rendah. Popular untuk sunfish dan crappie di bawah bobber. Mereka juga biasanya dipasangkan dengan jig untuk menangkap walleye. Anda mungkin boleh menemui beberapa ikan kecil kepala fathead berwarna lebih cerah yang dipanggil “merah merah jambu” di kawasan anda.
  2. Golden Shiners. Lebih besar. Purata kira-kira 4 inci tetapi mungkin mencapai 8-10 inci yang tidak dapat dinafikan untuk bass besar. Perenang yang lebih kuat tetapi memerlukan banyak pengudaraan.
  3. Gizzard shad. Lebih besar lagi, tetapi nipis dan lembut, menjadikannya sukar untuk dibuang. Juga, jika anda melihat mereka dengan mata yang menyilang, mereka semua akan melancarkan perut dalam baldi. Pastikan anda mempunyai kehidupan yang besar dan banyak pengudaraan. Hidup, ini adalah gula-gula striper. Gizzard shad yang telah tamat tempoh masih akan menangkap mana-mana saluran atau ikan keli biru di kawasan tersebut.
  4. Sunfish. Semak peraturan negeri anda. Di mana undang-undang, bluegill 4 inci adalah dinamit untuk bass besar, ikan keli kepala rata, ikan keli saluran dan pike. Ini adalah perenang terkuat dan mempunyai jarak pemutus terbaik.
  5. Kegemaran serantau. Lawatan bersama penduduk tempatan. Sebagai contoh, terdapat spesies darter di Sungai Allegheny yang dirujuk secara tempatan sebagai “pelari sungai” yang sangat dihargai oleh pemancing walleye.

Sebelum anda memilih ikan umpan, pastikan anda menyemak peraturan negeri anda dengan teliti. Umpan hidup mungkin tidak dibenarkan di banyak perairan. Pengenalan ikan umpan secara tidak sengaja dalam badan air sama ada melalui pelepasan atau pelarian boleh mengganggu keseimbangan. Tetapi dengan pilihan yang tepat, mudah untuk mendapatkan lesen memancing dan “memancing!”


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *