5 Ikan Air Tawar Terbaik untuk Ditangkap Musim Sejuk ini

Sama ada anda ingin melakukan perjalanan memancing ais di negeri-negeri utara atau membuang garisan di suatu tempat di perairan yang lebih panas di Selatan, beberapa ikan air tawar terbaik untuk ditangkap pada masa tahun ini juga menghasilkan hidangan meja yang baik. Pertimbangkan untuk menyasarkan lima spesies ikan air tawar ini sebaik sahaja anda menyemak peraturan memancing negeri, dan kemudian bawa beberapa ke rumah untuk anak ikan keluarga.

1. Crappie Hitam.

Gunakan jig kecil atau ikan kecil di kolam jernih, tasik semula jadi dan takungan dengan banyak tumbuh-tumbuhan apabila menyasarkan crappie hitam. Crappie selalunya paling aktif sepanjang bulan sejuk tahun ini, jadi musim sejuk adalah salah satu masa terbaik untuk menyasarkan mereka di bahagian timur negara. Mereka juga membuat tambahan yang lazat ke meja makan apabila digoreng atau ditumis dalam sos mentega.

2. hinggap kuning.

Ditemui terutamanya di tasik atau kolam di Timur Laut dan Barat Tengah, hinggap kuning adalah penyuap aktif sepanjang musim sejuk dan sering ditangkap semasa memancing ais. Ikan panfish ini adalah sasaran ideal untuk keluarga dan anak-anak kerana mereka sanggup mengambil kebanyakan umpan semula jadi serta gewang atau lalat tiruan. Perch adalah salah satu ikan air tawar yang paling popular untuk dimakan, terutamanya apabila digoreng dalam mentega perang, disiram dengan perahan lemon.

3. Bluegill.

Untuk menangkap bluegill musim sejuk, gunakan pancing air tawar ultra ringan dan jig yang diikat dengan ikan kecil atau cacing lilin di sekeliling katil rumpai berhampiran dengan waktu subuh dan senja. Ia adalah salah satu spesies panfish yang paling meluas di negara ini dan salah satu ikan yang paling mudah ditangkap untuk pemula.

4. Walleye.

Walleye paling sesuai disasarkan di sekitar lubang dalam di tasik dan kolam air tawar semasa keadaan cahaya malap, seperti subuh dan senja. Sudu dan jig berhujung kecil akan menjadi taruhan terbaik anda dari segi mendapatkan walleye cuaca sejuk untuk digigit. Ramai pemancing menganggap walleye sebagai ikan air tawar yang terbaik dan paling boleh dimakan kerana ia mempunyai nilai makanan yang sangat baik. Fillet ringan dan putih berkeping-keping diidamkan oleh pemancing di kebanyakan negeri utara kita.

5. Ikan Patin Saluran.

Jika anda boleh menjumpai takungan sungai dalam jarak pemanduan yang dekat dari rumah, strategi musim sejuk terbaik ialah memancing lubang yang lebih dalam yang juga mempunyai tumbuh-tumbuhan atau beberapa bentuk perlindungan. Gunakan persembahan memancing air tawar berorientasikan bawah seperti pelantar gelincir dan pelantar pecah belah. Apabila anda menggulung ikan keli saluran yang mengikut peraturan, anda boleh membuat resipi ikan keli goreng selatan atau resipi ikan keli hitam. Yum!

Memandangkan anda mengetahui tentang lima daripada ikan air tawar terbaik untuk ditangkap (dan dimakan) pada musim sejuk ini, langkah seterusnya ialah memastikan anda mempunyai lesen memancing air tawar anda dan peralatan yang sesuai untuk pengembaraan cuaca sejuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *