5 Gewang Pancing Bass untuk Mencuba Musim Bunga Ini

Nama “bass” biasanya bermaksud beberapa spesies dalam keluarga sunfish, seperti largemouth dan smallmouth bass. Kerana faktor seperti pergerakan bermusim, variasi habitat, kejernihan air dan suhu, terdapat banyak jenis gewang bass. Terdapat banyak crossover tetapi gewang terbaik untuk memancing bass boleh dikumpulkan ke dalam kategori ini.

1. Plastik Lembut

Gewang pancing bes plastik lembut atau “getah” sangat serba boleh dalam bentuk, saiz dan kegunaannya. Contohnya gewang bes ini boleh menyerupai cacing plastik seperti cacing halus atau umpan kayu, atau makhluk lain seperti belatung plastik seperti belatung ekor keriting. Mereka juga boleh kelihatan seperti ikan seperti dengan umpan renang, umpan tiub atau umpan fluke.

2. Jig

Jig bes ialah kepala berwajaran dan cangkuk berskirt tunggal, biasanya dipasangkan dengan treler plastik lembut. Jika dihujung dengan ikan kecil yang menyerupai plastik lembut, ia boleh diambil dalam tindakan berenang sama seperti umpan berenang. Jika diberi umpan makhluk plastik lembut seperti udang katak atau treler babi berbentuk katak, yang dikenali sebagai jig-and-babi, pemancing akan melontar jig melalui, masuk atau sekitar tumbuh-tumbuhan yang lebat dan kemudian melompat jig melintasi bahagian bawah untuk membuat pukulan.

3. Air atas

Daripada banyak jenis gewang bass, pukulan dari aksi permukaan adalah kegemaran yang menyayat hati. Semasa keadaan cahaya malap pagi dan petang, gewang percikan, bunyi bising seperti umpan buzz, poppers air atas atau umpan berjalan atas air boleh menjadi pilihan pertama yang bagus. Apabila matahari semakin tinggi di langit dan suhu meningkat, pemancing boleh meneruskan keseronokan terapung dengan mengambil kesempatan daripada bass berundur di bawah tumbuh-tumbuhan dan membuang katak air atas.

4. Crankbaits

Umpan bes ini menyasarkan ikan yang lapar lebih banyak lajur air tengah, biasanya di perairan yang lebih terbuka. Diperbuat terutamanya daripada plastik atau kayu keras, gewang memancing bass ini boleh digunakan untuk menutup air dalam beberapa cara. Beberapa jenis gewang bes seperti umpan engkol bill segi empat sama atau umpan engkol menyelam dalam mempunyai bibir atau pancing yang membuatkan gewang itu menyelam dan bergoyang apabila digulung masuk. Umpan engkol tanpa bibir seperti Rat-L-Trap klasik, sudah tenggelam dan apabila diambil, ia juga bergoyang-goyang dengan kuat, selalunya membuat pukulan apabila dibiarkan berkibar-kibar semasa pengambilan tiba-tiba berhenti.

5. Logam

Saya memalsukan kategori luas ini dengan mengumpulkan beberapa jenis gewang logam seperti sudu, umpan spinner, gewang putaran ekor, umpan bilah dan pemutar sebaris. Walaupun ia mempunyai “jig” dalam namanya, saya menyertakan jig berbilah di sini kerana bilahnya biasanya diperbuat daripada logam seperti dengan Chatterbait, dan tindakan yang serupa dengan crankbait bergetar, juga serupa dengan spinnerbait kerana denyar yang dihasilkannya, selaras dengan kategori ini.

Walaupun ia juga boleh menjadi gewang memancing bass yang hebat, saya telah meninggalkan kategori lalat kerana ia lebih kerap dikaitkan dengan trout. Gewang baru, atau sekurang-kurangnya variasi, sentiasa dalam pembangunan. Untuk gewang memancing bass baharu untuk tahun 2022, nantikan keluaran produk melalui pelbagai cawangan semasa ICAST, pameran perdagangan memancing sukan terbesar di dunia pada pertengahan Julai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *