5 Fakta Musim Memancing Tuna Yang Perlu Anda Tahu

Jika anda seorang pemancing luar pesisir yang menggemari adrenalin, anda mungkin sedang menghitung hari sehingga musim memancing tuna sedang berlangsung. Beberapa spesies air masin boleh memberikan jenis cabaran dan keseronokan yang sama seperti ikan pelagik yang berkuasa ini. Sama ada anda ingin menangkap tuna sirip biru di luar pantai New England atau tuna sirip kuning semasa bercuti di Hawaii, satu perkara yang pasti; memancing tuna bukan untuk mereka yang lemah hati.

Sebelum anda menaiki bot sukan memancing untuk memancing tuna sirip biru atau memancing tuna sirip kuning, anda perlu mengetahui lima fakta mengenai musim memancing tuna ini.

  1. Tuna sirip biru dan tuna sirip kuning adalah spesies yang sangat bermigrasi yang dikawal selia di peringkat persekutuan oleh Perkhidmatan Perikanan Laut Negara. Ini bermakna peraturan persekutuan terpakai di perairan negeri. Jika anda ingin belajar cara memancing ikan tuna, anda perlu mengetahui peraturan persekutuan yang terpakai untuk spesies ini.
  2. Terdapat dua spesies tuna sirip biru yang disasarkan di Amerika Syarikat: tuna sirip biru Atlantik dan tuna sirip biru Pasifik.
  3. Musim tuna sirip biru Atlantik berlangsung antara bulan Jun dan November di sepanjang pesisir pantai Timur Amerika Utara, manakala tuna sirip biru Pasifik biasanya ditangkap di luar pantai California antara Mei dan Oktober.
  4. Tuna sirip kuning terutamanya ditangkap di luar pantai Texas, Louisiana, California Selatan, dan Hawaii semasa musim panas atau awal musim gugur.
  5. Memancing antara senja dan subuh adalah terbaik apabila menyasarkan tuna. Tanpa cahaya matahari, lebih mudah untuk meningkatkan berat alat anda tanpa mata tuna yang tajam menjadi bijak kepada keadaan. Tackle yang lebih berat boleh meningkatkan peluang anda untuk mendaratkan salah satu daripada ikan laga yang sangat kuat ini. Gunakan kekili konvensional kelas 50 hingga 80 paun (gunakan saiz yang lebih besar untuk tuna sirip biru) dan rod berat 6 hingga 7 kaki untuk trolling.

Sebelum perjalanan memancing tuna pertama anda pada tahun ini, pastikan anda telah menyelesaikan kerja rumah musim tuna anda. Berhati-hati dengan sebarang kemas kini peraturan, beli lesen memancing air masin anda dalam talian dan jangan lupa bawa bersama peralatan luar pesisir yang berat untuk memancing tuna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *