5 Ciri Semua Pancing Lautan Patut Ada

Jika anda baru dalam memancing air masin, anda mungkin tertanya-tanya ciri yang perlu anda cari dalam pancing laut terbaik. Komponen ketahanan, fleksibiliti dan tugas berat harus berada di bahagian atas senarai. Sama ada anda mencari ikan tuna atau menarik ikan kerapu besar keluar dari bawah tebing, pancing atau pancing lautan luar pesisir anda perlu menahan unsur yang paling lasak dan ikan yang paling gagah. Semak lima ciri penting yang perlu ada pada pancing lautan.

1. Pertimbangkan batang sekeping untuk menambah kepekaan

Anda akan mendapati bahawa terdapat kedua-dua batang sekeping dan dua keping di pasaran. Sebaik sahaja anda mempunyai lebih banyak pengalaman memancing, anda mungkin lebih suka menggunakan joran dua keping. Walau bagaimanapun, sebagai pemula, joran sekeping biasanya merupakan pilihan terbaik kerana ia akan memberi anda lebih sensitiviti jika anda memancing di perairan yang lebih dalam. Lebih sensitiviti bermakna kurang gigitan terlepas.

2. Gentian kaca atau bahan komposit untuk fleksibiliti

Gentian kaca secara amnya menawarkan lebih fleksibiliti daripada grafit, sambil tetap memberikan anda banyak tulang belakang untuk spesies ikan air masin terbesar dan terbaik. Walaupun, terdapat juga rod komposit gentian kaca dan grafit di pasaran yang lebih ringan beratnya, tetapi masih banyak tahan lama. Jika anda bercadang untuk melakukan sedikit jigging atau trolling luar pesisir, anda mungkin ingin mencuba gentian kaca tindakan sederhana berat, lebih laju atau pantas atau rod air masin komposit yang panjangnya kira-kira 6 atau 6½ kaki. Ingatlah bahawa jigging dan trolling luar pesisir ialah dua teknik memancing lautan yang secara amnya memerlukan lebih kuasa ke atas tindakan.

3. Cari rod dengan komponen tahan kakisan

Mana-mana joran dan kekili air masin yang anda pilih hendaklah dibuat untuk menahan kakisan. Sebagai contoh, semua pemandu dan tempat duduk kekili hendaklah dibina dengan bahan yang tidak menghakis, seperti aluminium atau keluli tahan karat. Untuk membantu peralatan anda bertahan lebih lama, pastikan anda memberikan semua joran air masin dan kekili pancing laut anda bilas air tawar dengan teliti apabila anda kembali ke dok.

4. Cari rod yang mempunyai salutan pelindung UV

Banyak pancing lautan dibuat dengan salutan pelindung yang membantu melindungi kosong daripada pudar, serpihan, rekahan dan pengelupasan yang boleh berlaku dengan penggunaan berterusan dalam cahaya matahari yang terang.

5. Pilih rod yang mempunyai genggaman tugas berat yang diperbuat daripada buih sel tertutup

Buih sel tertutup, seperti Ethylene-Vinyl Acetate atau buih EVA, lazimnya boleh menahan perubahan suhu yang melampau dan keadaan air masin yang keras untuk jangka masa yang lebih lama.

Kini setelah anda mengetahui lebih lanjut tentang ciri-ciri tiang atau joran pancing laut, anda boleh membuat keputusan yang lebih baik tentang joran air masin luar pesisir yang berkemungkinan besar akan bertahan melalui semua tangkapan anda. Ingatlah untuk menyemak peraturan memancing air masin untuk negeri anda dan beli lesen memancing anda dalam talian sebelum anda meninggalkan dok.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *