5 Cara Untuk Menentukan Hari Memancing Terbaik

Mempunyai sedikit fleksibiliti dalam jadual anda? Ingin mengetahui bila peluang terbaik anda untuk mendapatkan tangkapan yang patut dibanggakan? Berita baik! Terdapat beberapa cara anda boleh menyelidik hari memancing terbaik untuk bulan-bulan akan datang. Daripada perubahan air pasang kepada hanya meluangkan masa bersama rakan dan keluarga di atas air, lihat petua ini untuk memilih hari terbaik untuk memancing.

Air pasang untuk Memancing

Jika anda cuba menentukan hari terbaik untuk memancing di air masin, pastikan anda menyemak carta air pasang untuk mengetahui bila air pasang atau surut di tempat anda bercadang untuk memancing. Baitfish dan mangsa ikan buruan lain lebih aktif semasa pasang surut. Ini bermakna ikan buruan akan makan lebih banyak dalam tempoh ini.

Jadual Solunar

Jadual solunar boleh digunakan untuk menentukan hari terbaik dalam bulan dan masa dalam sehari untuk menangkap ikan. Daya tarikan graviti bulan mempengaruhi pergerakan pasang surut, manakala waktu matahari terbit dan terbenam boleh membantu pemancing meramal bila ikan akan menggigit. Ramai pemancing merasakan bahawa ikan paling aktif pada bulan purnama atau bulan baru, dan aktiviti itu berada pada tahap rendah pada suku bulan atau tiga suku bulan.

Laporan Cuaca

Cuaca, dan tekanan barometrik khususnya, boleh memberi kesan besar kepada aktiviti memancing. Tingkah laku ikan boleh berubah dengan ketara sebelum dan selepas bahagian hadapan sejuk atau panas. Sebelum depan, ikan sering meningkatkan aktiviti makan disebabkan oleh tempoh tekanan barometrik yang lebih rendah. Memandangkan ikan sensitif terhadap perubahan dalam tekanan, ia meningkatkan aktiviti memberi makan sejurus sebelum bahagian depan bergerak masuk — ini adalah peluang untuk beberapa hari memancing terbaik. Selain itu, jangan lupa bahawa laporan cuaca boleh berubah dengan kerap, jadi sentiasa semak cuaca sebelum anda membuat rancangan untuk pergi memancing. Sentiasa tukar rancangan memancing anda kepada hari lain dan tinggal di dalam rumah jika laporan cuaca memerlukan ribut atau keadaan memancing yang tidak selamat yang lain.

musim


Anda juga harus menggunakan musim tahun untuk membantu anda menentukan hari memancing terbaik. Musim bunga sering dianggap oleh ramai pemancing Florida sebagai masa utama untuk menyasarkan bass largemouth di Florida, hanya sebagai satu contoh. Musim panas boleh menjadi musim yang hebat untuk memancing juga, tetapi anda mungkin mahu mengelakkan tempoh yang paling panas dalam sehari. Fokus pada memancing pada waktu subuh dan senja semasa musim panas apabila suhu air tidak begitu tinggi. Apabila musim panas beralih ke musim luruh, ini merupakan satu lagi masa terbaik dalam setahun untuk memancing dengan syarat cuaca konsisten.

Jika anda ingin pergi memancing ais untuk panfish atau walleye di negeri-negeri utara, bulan-bulan musim sejuk yang paling sejuk akan menjadi yang paling selamat dan paling produktif. Tumpukan usaha memancing ais anda pada waktu senja atau subuh apabila menyasarkan walleye melalui ais kerana mereka mempunyai mata sensitif cahaya dan paling aktif dalam tempoh masa tersebut. Walau bagaimanapun, jika ikan panfish yang anda cari, spesies seperti crappie akan sering bersekolah dan memberi makan dengan banyak semasa tempoh cahaya berkurangan juga. Beri perhatian khusus pada tepi rumput rumpai, garis rumpai, dan mata semasa musim sejuk.

Keluarga dan kawan-kawan

Kadangkala hari memancing yang terbaik ialah hari-hari apabila anda boleh mengumpulkan rakan dan keluarga untuk menikmati pengalaman di atas air. Memancing selalunya lebih daripada sekadar menangkap. Pertimbangkan semua perkara di atas, tetapi jangan lupa bahawa masa yang dihabiskan untuk berehat di udara segar dengan teman yang baik selalunya merupakan kenangan memancing yang terbaik.

Memandangkan anda kini mengetahui lebih lanjut tentang cara menentukan hari memancing terbaik dalam sebulan, jangan lupa untuk membeli lesen memancing anda secara dalam talian supaya anda bersedia apabila keadaannya sesuai. Garisan ketat!


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *