5 Cara untuk Membantu Planet pada Hari Alam Sekitar Sedunia

Diadakan setiap tahun pada 5 Jun sejak 1973, Hari Alam Sekitar Sedunia ialah hari yang ditetapkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menggalakkan kesedaran dan tindakan di seluruh dunia untuk melindungi alam sekitar kita. Tahun ini, kempen Hari Alam Sekitar Sedunia 2022 #OnlyOneEarth menyeru tindakan transformatif kolektif pada skala global untuk meraikan, melindungi dan memulihkan planet kita. Walaupun, anda mungkin tertanya-tanya, apakah yang dilakukan oleh Hari Alam Sekitar Sedunia untuk menggalakkan tindakan transformatif dan apakah yang boleh anda lakukan pada peringkat individu untuk membantu planet kita?

Meningkatkan Kesedaran Melalui Tindakan

Kami menghadapi kecemasan alam sekitar berkenaan dengan fakta bahawa iklim menjadi panas terlalu cepat untuk manusia dan alam semula jadi untuk menyesuaikan diri, kehilangan habitat bermakna spesies terancam kepupusan, dan pencemaran terus meracuni ekosistem kita. Untuk membantu menyumbang kepada perlindungan alam sekitar, lihat lima cara anda boleh membuat perubahan melalui tindakan sempena Hari Alam Sekitar Sedunia.

1. Beli Produk Bebas Penebangan Hutan

Minta pasar raya atau gedung membeli-belah anda untuk membawa produk bebas penebangan hutan. Penebangan hutan adalah sumber utama gas rumah hijau. Beritahu mereka bahawa anda ingin membeli produk yang tidak menyumbang kepada penebangan hutan, sama ada anda membeli-belah untuk makanan atau perabot. Dunia perlu bekerjasama untuk memberi tumpuan kepada pemulihan ekosistem dan pembangunan mampan, yang bermaksud penanaman semula dan mengurangkan tekanan ke atas hutan supaya pokok tumbuh semula secara semula jadi.

2. Elakkan Plastik Sekali Pakai

Ini termasuk barangan seperti botol air, botol syampu, botol susu, beg penyejuk beku, bekas ais krim, beg, dulang, bekas, filem pembungkus makanan, beg kerepek kentang, hidangan gelombang mikro, tab ais krim, penutup botol, topeng muka sekali guna. , pembungkusan pelindung dan cawan minuman panas. Daripada tujuh bilion tan sisa plastik yang dijana secara global setakat ini, kurang daripada 10 peratus telah dikitar semula. Galakkan kesedaran seluruh dunia tentang bahaya yang ditimbulkan oleh mikroplastik kepada sumber akuatik semula jadi kita, kepada tanah kita, dan kepada atmosfera kita.

3. Kekal Aktif dengan Berjalan atau Berbasikal

Lakukan lebih banyak berjalan kaki atau berbasikal untuk mengurangkan pencemaran kenderaan dan kesesakan jalan raya sambil menghirup udara segar dan meningkatkan kecergasan anda. Lebih ramai orang menggunakan lorong berbasikal dan kaki lima, lebih banyak kerajaan perlu mereka bentuk semula infrastruktur untuk kurang memberi tumpuan kepada kereta. Kami akan kurang bergantung kepada bahan api fosil, yang menyumbang kepada pemanasan global.

4. Terokai Destinasi Berdekatan

Fikirkan semula percutian musim panas anda. Adakah anda perlu menaiki penerbangan untuk bercuti untuk menikmati masa rehat? Pertimbangkan untuk mengurangkan jejak karbon anda dengan meneroka destinasi percutian berdekatan atau mencari tempat memancing berhampiran dengan rumah.

5. Gunakan Pemanasan dan Penyejukan yang Cekap

Gunakan sistem pemanasan dan penyejukan yang cekap untuk menyelamatkan planet ini dan mengurangkan kos dengan bil yang lebih rendah. Mengubah tabiat harian anda juga boleh membuat perbezaan yang besar, jadi putar termostat ke atas atau ke bawah satu darjah dan parit atau tambahkan lapisan pakaian.

Memandangkan anda mempunyai jawapan kepada soalan, “Apakah itu Hari Alam Sekitar Sedunia?” dan mengetahui tentang beberapa bahaya yang dihadapi oleh ekosistem kita, sekarang adalah masa untuk mengambil tindakan untuk melindungi planet kita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *