5 Asas Memancing Air Masin Musim Panas untuk Pemula

Jika anda merancang untuk melawat beberapa tempat air masin di pesisir pantai pada musim panas ini, terdapat beberapa asas memancing dalam cuaca panas untuk pemula yang perlu anda pertimbangkan. Jika anda baru mengenali memancing di air masin, anda mungkin tidak menyedari bahawa apabila suhu air menjadi panas, ikan sering menjadi kurang aktif untuk menjimatkan tenaga. Ini bermakna anda perlu melaraskan pelan permainan anda dengan mengingati petua memancing asas ini.

Anda akan mendapati bahawa asas memancing di pantai untuk pemula ini boleh membantu anda berjaya menangkap dan melepaskan lebih banyak ikan pada hari-hari paling panas dalam setahun. Sebelum keluar, pastikan anda menyemak peraturan dan membeli lesen memancing air masin anda dalam talian.

  1. Rancang untuk memancing apabila anda mempunyai air pasang masuk atau keluar sama ada perkara pertama pada waktu pagi atau sebelum matahari terbenam. Salah satu petua asas memancing terbaik untuk musim panas adalah bermula awal atau pergi lewat dan elakkan panas tengah hari.
  2. Cari teduh. Semasa anda mempelajari cara memancing semasa musim panas, perlu diingat bahawa pantai dan dok paya bakau yang rendang adalah tempat yang bagus untuk mencuba semasa matahari mula naik lebih tinggi di langit.
  3. Perlahankan pembentangan anda. Apabila suhu air melebihi julat suhu pilihan, ikan tidak akan menggunakan tenaga tambahan untuk mengejar mangsa yang bergerak pantas. Kurangkan kadar pengambilan anda untuk meningkatkan peluang anda mendapat gigitan. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan umpan renang plastik lembut menggunakan penarik balik yang perlahan tetapi mantap atau menyentak jerkbait plastik lembut tanpa berat melalui lajur air untuk mencipta pergerakan tidak menentu yang cukup untuk memikat ikan merah atau seatrout berbintik. Gunakan salah satu simpul pancing asas terbaik untuk pemula apabila mengikat gewang anda pada perambut anda, seperti simpul gelung tidak licin.
  4. Jika anda merancang untuk menggunakan umpan hidup, pastikan anda meninggalkan ruang tambahan di dalam bilik anda di livewell anda. Sebagai peraturan umum air masin, semakin panas air, semakin sedikit umpan yang perlu anda masukkan ke dalam livewell anda untuk memastikan peredaran dan pengudaraan yang betul. Ini amat penting semasa musim panas jika anda ingin memastikan umpan anda hidup dan aktif.
  5. Darat ikan anda secepat mungkin. Apabila memancing semata-mata untuk sukan (menangkap dan melepaskan) pada bulan-bulan musim panas, gunakan alat yang lebih berat jika perlu untuk mendaratkan ikan dengan cepat supaya mereka tidak keletihan. Suhu tinggi bermakna kurang oksigen terlarut dalam air dan ikan tidak akan mempunyai tenaga yang mencukupi untuk berjaya bertahan dalam pertarungan yang panjang. Anda juga perlu berhati-hati untuk menghidupkan semula tangkapan anda sebelum melepaskannya.

Anda akan mendapati bahawa asas memancing di pantai untuk pemula ini boleh membantu anda berjaya menangkap dan melepaskan lebih banyak ikan pada hari-hari paling panas dalam setahun. Sebelum keluar, pastikan anda menyemak peraturan dan membeli lesen memancing air masin anda dalam talian.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *