5 Aktiviti Musim Sejuk yang Seronok untuk Kanak-kanak — Dengan atau Tanpa Salji

Banyak aktiviti musim sejuk untuk kanak-kanak melibatkan salji tetapi tidak semua tempat melihat salji! Tidak kira di mana anda tinggal di sini terdapat 5 aktiviti musim sejuk yang menyeronokkan untuk dinikmati — dengan atau tanpa salji!

1. Membekukan Alam

Sediakan ruang dalam peti sejuk anda untuk salah satu aktiviti musim sejuk yang paling mudah untuk kanak-kanak kecil. Kumpulkan pokok pain, daun dan buah beri kemudian masukkan setiap satu ke dalam bekas plastik dan rendam dengan air sebelum gelongsor ke dalam peti sejuk beku. Galakkan kanak-kanak untuk mengintip proses pembekuan untuk melihat gelembung udara terbentuk dan ais perlahan-lahan berkerak di atas penemuan mereka. Akhirnya, biarkan mereka memegang dan memerhati alam semula jadi yang beku dalam masa!

2. Tic-Tac-Toe Luaran

Kemungkinan anda mempunyai akses kepada banyak ranting kering dan dahan yang terletak di atas tanah. Mengubah kayu itu (bersama-sama dengan segelintir batu bulat untuk O) menjadi permainan pantas tic-tac-toe ialah salah satu aktiviti luar yang paling menarik untuk kanak-kanak pada sebarang umur.

3. Memancing Ais

Memancing dengan kanak-kanak ialah aktiviti luar klasik tetapi memancing ais untuk panfish bersama mereka pada musim sejuk ini mungkin tidak dapat dilakukan. Cuba percubaan saintifik mudah ini! Tuangkan air sejuk ke dalam bekas kemudian isi dengan ais batu. Dengan seutas tali di tangan mereka, minta anak anda ‘memancing’ ais. Mereka tidak akan mendapat ‘gigitan’ tetapi kini taburkan garam ke hujung tali mereka yang basah dan cuba lagi. Garam merendahkan suhu ais tetapi kerana ‘ikan’ kiub ais masih dikelilingi oleh suhu yang membeku, ia akan membeku semula dengan cepat, menyebabkan ais terbentuk di atas tali yang membolehkan pemancing muda anda ‘menggelek’ hasil tangkapan sejuk mereka!

4. Buat Muka Pokok

Aktiviti musim sejuk DIY yang menyeronokkan untuk kanak-kanak kecil ini menggunakan daun (keseluruhan untuk kening lebat, digulung untuk misai hendal), batu bulat licin dan sedikit cat (mata), pinecones (hidung) dan batang melengkung (mulut) untuk membuat muka pokok. Menggunakan gam kayu atau tukul dan paku (dengan bantuan orang dewasa), kanak-kanak boleh mengubah pokok di halaman mereka menjadi penonton untuk permainan bola sepak musim sejuk mereka yang seterusnya!

5. Memberi Balik

Pertimbangkan untuk memupuk kedermawanan dalam diri anak-anak anda pada musim sejuk ini dengan membantu ahli komuniti anda yang terdedah. Salah satu aktiviti amal musim sejuk yang paling mudah untuk kanak-kanak ialah mengumpul jaket yang dipakai lembut daripada keluarga, rakan dan jiran, kemudian mendermakannya kepada badan amal tempatan yang mampu menyampaikan kepada mereka yang memerlukan.

Sebaik sahaja anda menyelesaikan lima aktiviti musim sejuk ini, berseronoklah dengan lebih banyak aktiviti luar untuk kanak-kanak!

Jeff Bogle

Jeff Bogle

Jeff ialah bapa kepada anak perempuan remaja, pengembara yang gemar, jurugambar dan penulis bebas. Dia menulis cerita tentang perjalanan keluarga, rekreasi luar, alam sekitar, keibubapaan dan banyak lagi untuk Fodor, Reader’s Digest, Majalah Ibu Bapa, Good Housekeeping, PBS dan Esquire, antara penerbitan lain. Cari dia di blognya, OWTK.com dan di Instagram @OWTK. Jeff juga merupakan penerbit zine sastera suku tahunan, Stanchion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *