4 Teknik Memancing Bass Lanjutan untuk Membina Kemahiran Anda

Tingkatkan permainan memancing anda dengan mencuba beberapa teknik memancing bass termaju ini untuk membina kemahiran anda dan meningkatkan kadar tangkapan anda dalam keadaan yang mencabar. Ketahui tentang alat terminal untuk digunakan, bila hendak menggunakan teknik memancing lanjutan, dan dapatkan petua memancing berguna yang akan menggalakkan anda menukarnya daripada umpan atau gewang “pergi” biasa anda.

1. Memancing Pemandangan dengan Rig Tokyo

Rig Tokyo (cangkuk yang disambungkan ke wayar pendek tiga inci dengan berat tungsten) ialah salah satu teknik memancing terbaik untuk digunakan apabila melihat ikan siakap memancing semasa musim bunga. Tokyo Rig mempunyai profil kompak yang menarik. Umpan plastik lembut terletak di atas berat dan palang pelantar di dalam air, jadi ia adalah persembahan yang ideal untuk digunakan duduk di sekeliling batu atau tumbuh-tumbuhan apabila anda masih mahukan banyak pergerakan daripada umpan anda. Umpan makhluk kecil dan cacing kayu plastik lembut adalah pilihan terbaik untuk memaksimumkan kesan Rig Tokyo. Pastikan anda menyimpan pelbagai jenis berat tungsten dalam pelbagai saiz dalam kotak tackle terminal anda.

2. Melangkau Jig Di Bawah Cawangan dan Dok

Bekerja pada melangkau jig di bawah penutup tergantung rendah seperti dahan dan dok semasa musim panas. Teknik memancing lanjutan seperti ini mungkin memerlukan sedikit latihan, tetapi ia boleh menjadi cara terbaik untuk mendapatkan gigitan daripada ikan tanpa tekanan yang tidak dapat diakses oleh pemancing lain. Apabila menggunakan umpan untuk melangkau jig di bawah penutup, gunakan joran dengan hujung yang laju atau lebih laju dan pastikan ketegangan gelendong dan brek lebih ketat daripada yang biasa anda tetapkan.

3. Underspins untuk Menutup Air dan Mencari Ikan

Jenis gewang pancing tertentu unggul sebagai umpan pencarian untuk mencari ikan di tasik air tawar. Contohnya, umpan renang ekor dayung yang dipancing di atas kepala jig underspin yang berat boleh menjadi persembahan musim panas yang hebat untuk digunakan untuk mengesan bilangan ikan semasa tempoh pemakanan utama. Perkara utama ialah menumpukan usaha anda pada struktur dasar keras seperti cerucuk batu atau batu dan titik kerikil yang memanjang ke dalam badan air utama. Kepala jig underspin berat adalah kondusif untuk tuangan jarak jauh, yang akan membolehkan anda menampung banyak air dengan cepat semasa menggunakan pengambilan yang stabil. Simpan kepala jig dari 1/2 auns hingga satu auns dalam dulang penyimpanan tangkai terminal anda untuk teknik jenis ini.

4. Katak Topwater di Tempat Tidak Mungkin

Anda mungkin tidak terfikir untuk menggunakan katak atas air sebagai strategi memancing bass termaju, tetapi ia boleh dilakukan jika anda melepaskan idea bahawa ia mesti digunakan semata-mata di atas tumbuh-tumbuhan tebal. Di tasik yang jernih, ikan siakap selalunya akan berada di dalam air yang lebih dalam berhampiran tempat turun dan tebing tebing. Lemparkan katak anda selari dengan tebing, kerjakannya kembali dengan pengambilan yang mantap, dan kemudian bersedia untuk menetapkan cangkuk itu. Anda mungkin terkejut melihat bagaimana bes dalam air yang lebih dalam muncul untuk menyerang katak di permukaan dalam situasi jenis ini.

Sekarang setelah anda mengetahui tentang beberapa teknik memancing bass lanjutan untuk memastikan kemahiran anda tajam, pergi ke atas air dan uji mereka!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *