4 Spesies untuk Penternakan Ikan di Amerika Syarikat

Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Industri penternakan ikan AS sudah mantap dan pelbagai. Penetasan ikan pertama di AS adalah di Madison, Wisconsin pada tahun 1887 tetapi kini terdapat beberapa ribu. Walaupun sesetengah penternakan ikan di Amerika Syarikat menternak ikan rekreasi atau hiasan, kebanyakannya adalah ikan sirip yang dihasilkan untuk dimakan. Ikan boleh diternak di dalam kolam, tangki edaran semula, litar lumba, sangkar atau kandang jaring tetapi spesies ternakan ikan yang berjaya sangat bergantung pada permintaan pasaran dan kualiti air, aliran, oksigen dan suhu.

1. Ikan keli

Spesies paling popular dalam industri penternakan ikan AS. Sehingga mereka mencapai kira-kira 1 ½ paun, ikan keli, biasanya saluran ikan keli, mempunyai kadar penukaran makanan pelet yang cekap kepada paun ikan. Ikan keli ialah spesies air suam, aktif memberi makan dan membesar dalam suhu yang lebih panas, dan bertolak ansur dengan paras oksigen yang lebih rendah daripada spesies lain.

2. Tilapia

Spesies bukan asli ini adalah satu lagi spesies air suam. Malah, jika suhu turun di bawah 50 darjah, tiada lagi fillet putih yang mengelupas. Kemudahan pengeluaran kebanyakannya adalah dalam bangunan, selalunya struktur jenis rumah hijau di mana ikan menggunakan zarah sisa kecil selalunya daripada air yang digabungkan daripada operasi akuakultur atau hidroponik lain.

3. Trout

Mengikut Persatuan Peladang Trout Amerika Syarikat53 juta paun ikan trout, kebanyakannya ikan trout pelangi, ditanam di AS pada tahun 2008, terutamanya untuk tambang meja. Penternakan trout memerlukan banyak penyelenggaraan, dan air sejuk yang beroksigen tinggi dan berkualiti tinggi. Biasanya dinaikkan di litar lumba luar untuk air bergerak, suhu harus kekal di bawah 70 darjah

4. hinggap kuning

Walaupun ikan yang lebih kecil, fillet hinggap kuning sangat dihargai. Terdapat beberapa kebaikan untuk penternakan ikan spesies air sejuk ini di Amerika Syarikat seperti keupayaannya untuk melatih dengan baik untuk memberi makan dan bertolak ansur dengan keadaan yang sesak. Walau bagaimanapun, masa pergeseran pengeluaran dan ketidakkonsistenan pembiakan boleh merumitkan pertanian.

Dengan mana-mana ladang, terdapat kepekatan organisma yang tinggi, dan dengan itu, potensi untuk berlakunya masalah. Sebagai contoh, terdapat kebimbangan bahawa jika salmon dalam kandang kelautan melarikan diri, mereka mungkin meletakkan populasi liar berisiko untuk penyakit. Walau bagaimanapun, penternakan ikan di Amerika Syarikat pastinya membantu bekalan memenuhi permintaan. Ia juga mengurangkan tekanan ke atas beberapa sumber semula jadi kami dan boleh membantu pemuliharaan ikan, seperti pembelian lesen memancing anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *