4 Sebab Mencuba Memancing Spillway

Laluan tumpahan adalah sejenis injap pelepas untuk penampungan air. Mereka sangat berbeza-beza, dari bahagian yang luas dan rata pada satu hujung empangan kolam ladang, untuk melepaskan kawasan di bawah empangan besar tasik dan sungai. Memancing limpahan boleh menjadi sumber keseronokan yang konsisten. Inilah sebabnya:

pekat

Kecuali kejadian banjir di empangan air rendah yang lebih kecil, pergerakan ikan di hulu sangat terhalang. Oleh itu, apabila memancing di alur tumpahan, pemancing selalunya boleh menemui sejumlah besar ikan yang disusun di bawah. Di Iowa pada suatu petang, saya akhirnya terpaksa meninggalkan laluan limpahan selepas menangkap dan melepaskan lebih 100 bass putih.

Kepelbagaian

Jenis ikan yang terdapat di alur tumpahan sangat bergantung pada sumber air di kawasan anda tetapi mungkin mengejutkan anda. Dapatkan peta yang bagus atau mulakan dengan menyelidik “laluan tumpahan berhampiran saya”. Pemancing awal musim sering mencari ikan trout semasa memancing di limpahan. Apabila air mula panas, spesies seperti ikan siakap putih dan walleye cuba menuju ke hulu semasa aktiviti bertelur. Memancing di alur tumpahan kemudian semasa musim panas, anda mungkin mendapati ikan bass dan ikan keli largemouth dan smallmouth adalah spesies yang lebih dominan, bersama-sama dengan ikan lain yang kurang disasarkan seperti gar, ikan mas atau dram. Semasa memancing empangan sepanjang tahun di satu aliran kecil di Oklahoma, saya telah merekodkan 18 spesies berbeza.

Makanan

Arus membawa makanan ikan seperti serangga, invertebrata, dan ikan umpan lemah. Ini berkumpul di bawah alur tumpahan dan sering bergelora dalam pusaran semasa. Ikan oportunistik memanfaatkan perkhidmatan penghantaran makanan ini terutamanya selepas peristiwa hujan. Ikan keli besar selalunya boleh ditemui di bawah saluran tumpahan, hanya menunggu hidangan seterusnya terapung di atas bufet yang bergerak. Umpan terbaik untuk memancing alur tumpahan akan berbeza-beza kerana peluang memancing air tawar yang luas, tetapi sukar untuk mengalahkan ikan kecil atau burung merayap malam tradisional.

Oksigen

Air terjun dan percikan yang terhasil membantu melarutkan Oksigen dalam aliran keluar. Sesetengah ikan lebih bertolak ansur dengan oksigen rendah daripada yang lain. Selagi airnya sejuk dan beroksigen, mana-mana ikan pemastautin yang berpotensi boleh ditemui di bawah empangan di kolam limpahan. Walau bagaimanapun, jika alur tumpahan berhenti mengalir semasa musim kemarau yang panas, ikan yang lebih keras seperti ikan mas, gar dan kepala lembu mungkin satu-satunya spesies yang tinggal.

Jika anda sedang belajar memancing, sebaik sahaja anda mempunyai lesen memancing yang sah, memancing di spillway tidak boleh diabaikan. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk memikirkan persembahan gewang atau pelantar terbaik untuk mengalirkan arus sedia ada tetapi terdapat potensi besar di sini, dari segi kuantiti dan kualiti. Tindakan limpahan juga berubah mengikut musim atau sekitar acara hujan supaya lawatan anda yang seterusnya mungkin akan mendapat lebih banyak kejutan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *