4 Petua untuk Menentukan Kelajuan Angin Selamat untuk Menaiki Bot

Tiada siapa yang mempercayai saya apabila saya berkata “nikmati memancing panas dan berperahu yang hebat, kami tidak akan keluar esok kerana cuaca buruk.” Esok datang, ia bertiup seperti bau, dan kami duduk di ruang tamu sambil minum kopi. “Macam mana awak tahu yang kami akan tertipu?” seorang rakan bertanya. “Ia adalah peralihan angin,” kata saya. “Apabila angin beralih mengikut arah jam maka cuaca baik menghampiri. Tetapi ia bergerak lawan jam semalam, dan ini bermakna cuaca buruk akan berlaku.” Mengetahui apa yang membentuk kelajuan angin yang selamat untuk berperahu adalah penting, jadi berikut ialah 4 petua untuk ditambahkan pada rutin keselamatan bot anda.

 1. Ketahui klasifikasi angin supaya anda boleh menentukan jumlah angin terlalu banyak untuk berperahu. Angin sepoi-sepoi: 1-15MPH
  Angin sederhana: 16-25 MPH
  Angin kencang: 26-38 MPH
  Angin ribut: 39-54 MPH
  Angin ribut: 55-73 MPH
 2. Padankan ramalan bot WX dengan kapal anda. Bot asas rata adalah baik dalam angin sepoi-sepoi, tetapi kemungkinan besar ia akan bergelora dalam angin sederhana. Lambung Vee yang diubah suai dan Deep memotong ombak dalam angin kencang manakala bot tanpa pelapik adalah ringan dan boleh melantun ke sekeliling. Angin kencang menyukarkan pengendalian bot, dan itu menimbulkan isu keselamatan bot. Pilih hari anda dengan berhati-hati.
 3. Mendahului ramalan. Kelajuan angin menaiki bot boleh dipantau dengan elektronik, tetapi berikut adalah beberapa kaedah tradisional yang berkesan. • Letakkan angin di belakang anda dan tuding ke kiri untuk mencari kedudukan pusat ribut. Carta kursus baharu di sekitar cuaca lebat.
  • Awan rendah yang tebal dan gelap menunjukkan cuaca buruk.
  • Awan putih dan tipis menunjukkan kelajuan angin menaiki bot yang selamat dan keadaan yang baik.
  • Apabila angin berganda kelajuan, ombak menjadi empat kali ganda kekuatan. Keadaan merosot dengan cepat.
  • Pandang ke atas dengan angin di belakang anda. Jika awan tinggi bergerak dari kiri ke kanan anda akan mendapat cuaca buruk. Jika mereka bergerak dari kanan ke kiri keadaan akan bertambah baik. Awan bergerak ke arah atau menjauhi anda mengekalkan corak yang sama.
 4. Masa di atas air. Mengetahui berapa banyak angin adalah terlalu banyak angin untuk berperahu datang dengan pengalaman. Saya selalu melihat bendera Amerika berkibar di tiang berhampiran tanjakan bot saya di rumah. Apabila Old Glory terbang berserenjang dengan tiang, saya tahu ia kasar di atas air. Kelajuan angin yang selamat untuk menaiki bot ialah apabila dia berada di mana-mana kedudukan di bawah sudut kanan.

Jika kita menunggu cuaca yang sempurna maka kita tidak akan menghabiskan banyak masa di atas air. Semak senarai semak berperahu yang ringkas namun berguna ini sebelum anda mencecah air! Pantau cuaca supaya anda tahu cara menaiki bot dengan selamat.

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *