4 Petua untuk menangkap ikan matahari di Minnesota

Salah satu tradisi musim panas Minnesota yang paling popular ialah memancing ikan matahari.

Dan kenapa tidak?

Bluegill ialah ikan buruan yang paling banyak terdapat di negeri ini. Ia adalah spesies pengenalan yang ideal untuk kanak-kanak. Dan rasanya juga hebat.

Namun semasa hari anjing musim panas, bluegill boleh menjadi sangat sukar untuk ditangkap, atau sekurang-kurangnya menangkap bluegill besar boleh menjadi satu cabaran. Itu kerana insang biru yang lebih tua dan lebih besar cenderung berada di dalam air 10 kaki dalam atau lebih dalam. Di situlah mereka berada sebelum memasuki kawasan cetek pada musim bunga untuk bertelur. Itulah sebahagian besarnya tempat mereka akan tinggal sehingga akhir tahun ini. Ikan yang lebih besar melepak di habitat yang berbeza daripada ikan kecil di perairan cetek berhampiran dok dan pantai.

Jadi, jika anda sedang mencari bluegills yang lebih besar maka pertimbangkan perkara berikut.

  1. Cari bluegills di sepanjang garisan rumpai menegak, terutamanya di sekeliling titik dan selekoh. Garisan rumpai menyediakan makanan dan penutup yang mereka perlukan untuk ikan matahari. Pulau-pulau dan bonggol yang tenggelam juga merupakan tempat penahan bluegill yang baik. Memancing selalunya terbaik pada waktu pagi dan petang apabila ikan paling aktif.
  2. Bobber dan cacing masih merupakan cara yang berkesan untuk menangkap ikan matahari. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu menggunakan slip bobber boleh laras semasa memancing di air yang lebih dalam. Slip bobbers memudahkan tuangan sambil membenarkan umpan anda jatuh ke kedalaman yang anda inginkan.
  3. Lintah atau larva kecil juga merupakan umpan hidup yang baik. Lintah lebih keras daripada cacing jadi kurang mengumpan semula apabila pencuri umpan yang menjengkelkan banyak.
  4. Bluegills makan di hujung bawah rantai makanan, bermakna selalunya apa yang mereka makan tidak cuba melarikan diri pada kelajuan tinggi. Ini membolehkan ikan memeriksanya dengan berhati-hati sebelum memutuskan sama ada untuk menyedutnya. Oleh itu, menjuntai umpan hidup yang kecil lagi menggoda di hadapan bluegill adalah teknik yang abadi dan berkesan. Namun, pemutar yang diambil secara perlahan, umpan engkol kecil, sudu kecil dan kombo umpan jig-dan-hidup juga boleh berfungsi dengan baik.

Jika anda serius untuk menangkap bluegills besar, lawati Pencari Tasik halaman di laman web Jabatan Sumber Asli Minnesota ialah tempat yang baik untuk dikunjungi. Alat ini mempunyai maklumat saiz tasik demi tasik tentang bluegill dan spesies lain. Juga, lihat pilihan gambar bluegill yang hebat di tapak web juga. Untuk maklumat musim dan had rujuk MN 2018 peraturan memancing.


CB Bylander

CB Bylander

CB Bylander ialah pemancing Minnesota lama yang mempunyai pengalaman memancing yang luas di seluruh negeri. Beliau ialah bekas editor bidang majalah luar, editor luar akhbar harian dan pakar komunikasi perikanan Jabatan Sumber Asli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *