4 petua tentang cara menangkap kelabu Artik pertama anda

Jika anda sedang mencari ikan yang unik untuk ditangkap semasa berada di Alaska atau Kanada, memancing kelabu adalah untuk anda. Ikan seperti trout ini mempunyai kipas seperti layar untuk sirip punggung dan warna badan yang terdiri daripada hitam, perak, emas hingga biru. Walaupun penjelajah Lewis dan Clark memanggil mereka sebagai “jenis baru ikan trout putih atau keperakan,” kelabu biasanya digambarkan sebagai berbau seperti herba thyme. Jika anda menuju ke utara pada musim panas ini, berikut ialah cara untuk menangkap Artic beruban.

1. Lokasi, lokasi, lokasi.

Anda kebanyakannya akan menemui ikan ini di bahagian utara Amerika Utara. Kepekatan tertinggi adalah di utara Anchorage, Alaska dan Kanada, dengan beberapa kepekatan kecil tinggal di 48 negeri yang lebih rendah. Di Continental AS, ia ditemui di bahagian Sungai Missouri di Montana, dan di beberapa tasik di Arizona dan di Utah tempat ia disimpan.

2. Waktu musim panas adalah masa yang menyeronokkan.

Bertelur kelabu pada musim bunga, jadi datang musim panas mereka sedia untuk dimakan. Mesin penyusuan ini memakan serangga akuatik seperti mayflies, caddisflies, stoneflies dan midges. Mereka tidak berhenti di situ, kerana pelahap ini akan makan telur yang dihasilkan daripada salmon, ikan umpan, dan daratan seperti belalang atau semut. Kerana musim panas yang singkat, makan kelabu secara agresif untuk menambah berat badan untuk musim sejuk yang panjang.

3. Kelabu memukul dengan kuat.

Apabila memancing untuk beruban, gunakan gabungan corak penarik dan peniru. Lalat yang baik untuk beruban ialah penarik seperti Royal Wulff’s, Chartreuse Trudes, Yellow Humpies. Peniru seperti Mosquito’s, Black Gnats, atau Elk-wing caddis berfungsi dengan baik. Untuk kerja bawah permukaan cuba lalat berwarna kelabu seperti Wooly Buggers, Gold-ribbed Hare’s Ears atau Prince nymphs. Kebanyakan lalat berwarna kelabu adalah kecil dan dalam lingkungan #12-16. Gewang kelabu Artic yang biasa ialah Mepps Spinners and Roostertails atau sudu Kastmaster dan Al’s Goldfish. Warna yang lebih cerah berfungsi lebih baik pada hari gelap dan warna gelap pada hari terang.

4. Tackle ringan berfungsi paling baik.

Jika anda belajar cara menerbangkan ikan maka spesies ikan ini sesuai untuk anda. Memandangkan ia berada di sungai dan sungai dan beratnya di bawah 5 paun, peralatan memancing terbang terdiri daripada 3-5 batang berat dengan panjang antara 7 1/2 dan 9 kaki.

Jika anda menuju jauh ke utara pada musim panas ini, bungkus lalat berwarna kelabu dan sasarkan ikan yang indah dan unik ini.

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *