4 Petua Penting untuk Mengoptimumkan Persediaan Memancing Ais Anda

Suhu menurun secara konsisten di peringkat Utara, jadi sudah tiba masanya untuk memikirkan tentang mengumpulkan persediaan memancing ais anda. Jika anda seperti saya peralatan memancing ais anda telah berkumpul habuk sejak musim lepas.

1. Keperluan Memancing Ais

Bersihkan dan pelincir semula bendera dan kekili pada tip up dan kekili pada joran jigging supaya kedua-duanya berputar dengan bebas. Gantikan bendera dan garisan yang lusuh jika perlu. Tajamkan bilah gerimit anda dan jika anda menggunakan gerimit kuasa kemudian pasangkannya dengan palam baharu dan penapis minyak dan udara serta minyak dan gas segar. Jangan lupa senduk anda…

2. Keperluan Memancing Ais Redux

Kehangatan ialah nama permainan, jadi berikan pemeriksaan yang teliti terhadap rumah anda, bersandar dan pakaian. Laraskan penjana shanty supaya ia memadamkan kuasa dan haba, menampal lubang pada baju kurus, lihat but dan cleat anda, dan kumpulkan sarung tangan, topeng dan topi anda. Jangan lupa satu atau dua pek baru pemanas tangan. Buka satu dan letakkan di dalam poket t-shirt anda; dengan memanaskan inti anda, anggota badan anda juga akan tetap panggang.

3. Peralatan Memancing Ais

Berayun ke kedai umpan untuk mengambil jig pancing ais baharu dan membeli mata kail baharu untuk menggantikan mata kail anda yang telah berkarat. Bersihkan baldi umpan anda. Cas bateri untuk semua elektronik dan pastikan anda memuat turun peta dan carta baharu.

4. Ketebalan Ais Memancing Ais

Pantau ketebalan ais sebelum anda keluar dari pondok anda. Kalau bawah 4 inci, jauhkan diri. Empat hingga lima inci ais baru cukup kuat untuk aktiviti kaki (seperti memancing ais). Lima hingga tujuh inci sesuai untuk ATV atau kereta salji, lapan hingga 12 inci adalah yang terbaik untuk kenderaan kecil dan lebih 12 inci berfungsi untuk pikap bersaiz sederhana. Keselamatan memancing ais adalah penting, jadi semak ketebalan dengan menghubungi pemancing lain dan rujukan silang dengan ukuran dari kedai umpan tempatan anda.

Mengatur persediaan memancing ais anda membantu menjadikan hari anda menyeronokkan. Jika anda tidak pernah pergi memancing ais sebelum ini, lihat bahagian cara membuat ais ikan sebelum anda pergi.

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *