4 Petua Penting untuk Bot Pisang Selamat

Perahu pisang ialah aktiviti percutian pantai yang menyeronokkan yang boleh anda cuba bersama keluarga pada musim panas ini. Jika anda tidak biasa dengan bot pisang, ia melibatkan penarikan di belakang bot bermotor pada kereta luncur air kembung berwarna kuning yang biasanya memuatkan kira-kira enam hingga sepuluh orang.

Walaupun, anda mungkin tertanya-tanya, adakah bot pisang selamat? Ya, menaiki bot pisang biasanya selamat jika langkah keselamatan yang sewajarnya diambil. Ketahui tentang beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan pengalaman bot pisang yang selamat.

Cari Kapten Profesional

Anda boleh menemui tempat menaiki bot pisang di destinasi percutian pantai seperti Pantai Fort Myers, Pantai Myrtle dan Pantai Panama City. Adalah idea yang baik untuk memastikan bahawa bot pisang atau kereta luncur air ditarik ke belakang bot yang dipandu oleh kapten USCG profesional yang mempunyai lesen kapten yang dikeluarkan daripada Pengawal Pantai AS. Kapten kapal bermotor juga harus berhati-hati untuk memastikan bot pisang kembung dipasang dengan betul ke kapal mereka.

Pakai Life Jacket

Apabila menaiki bot pisang, sentiasa pakai jaket keselamatan Jenis III atau PFD untuk keselamatan. Perahu pisang melibatkan menaiki ombak yang bergelombang dan melantun sedikit di atas pisang kembung atau kereta luncur air, jadi memakai jaket keselamatan adalah satu kemestian.

Kelajuan Selamat

Pengeluar bot pisang mengesyorkan kelajuan menunda maksimum yang selamat 15 batu sejam yang harus dicetak pada sisi bot kembung. Sebelum menaiki bot pisang, adalah idea yang baik untuk bertanya kepada pengendali tentang kelajuan maksimum dan garis panduan keselamatan. Dalam erti kata lain, eretan air selamat bermakna kapten akan pergi tidak lebih laju daripada 15 batu sejam.

Elakkan Keadaan Berombak

Jangan menaiki bot pisang dalam keadaan berombak atau semasa cuaca buruk. Bila-bila masa anda menaiki bot pisang, pastikan anda boleh mencapai pemegang dan sentiasa berpegang erat.

Kini setelah anda mengetahui cara untuk mendapatkan pengalaman menaiki bot pisang yang lebih selamat, ketahui lebih lanjut tentang keselamatan menaiki bot pada jenis bot lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *