4 Petua jika Anda Berfikir tentang Memancing Ais Trout Perang

Anehnya, peluang memancing ais mungkin tidak lama lagi. Bagi kebanyakan pemancing, memancing ais adalah sesuatu yang baru, berguna terutamanya untuk memerangi demam kabin musim sejuk yang mendalam. Tetapi ramai yang lain tidak sabar kerana, dengan pengalaman, ini mungkin menjadi antara memancing paling produktif mereka pada tahun ini. Banyak spesies ikan boleh ditangkap melalui ais tetapi memancing ais trout coklat sangat menyeronokkan.

Berasal dari Eropah, trout coklat telah diperkenalkan secara meluas. Mereka biasanya diisi kira-kira 8-10 inci tetapi akhirnya boleh mencapai sebanyak 40 paun jika keadaan dan sumber makanan menggalakkan. Ikan ini boleh menjadi agresif, mampu memakan mangsa yang besar seperti tikus, namun apabila memancing ais trout perang, kecilkan persembahan anda. Umpan terbaik untuk memancing ais trout perang adalah umpan kecil seperti cacing makan atau ikan kecil. Atau, gewang kecil yang boleh dikerjakan secara menegak seperti sudu atau jig lebih diutamakan apabila air itu sejuk sangat menjengkelkan.

1. Gunakan Tali Pancing Yang Sesuai

Walaupun beberapa petua memancing ais trout perang mungkin mencadangkan tali jalinan, ia bukan pilihan pertama saya. Disebabkan beberapa helainya, tali jalinan menampung lebih banyak air dan dengan itu pemandu pancing mungkin tersekat dengan kesesakan ais beku dengan lebih kerap berbanding jika menggunakan monofilamen standard.

2. Semak Laporan Stok

Semak laporan stok” perlu disertakan dalam mana-mana senarai petua memancing ais trout perang. Stok akhir musim dalam badan air akan membantu menjadikan lubang-lubang di dalam ais itu sedikit lebih mudah untuk menggerudi.

3. Kekal Selamat

Dan akhirnya, apabila memancing ais trout perang, atau memancing ais untuk mana-mana ikan dalam hal ini, pastikan anda kekal selamat. 5 inci ais disyorkan untuk menyokong pemancing dan anda pasti tidak akan menemuinya pada bulan Oktober. Bersabar dan pastikan semua peralatan memancing ais anda sedia untuk digunakan apabila Lelaki Tua Musim Sejuk yang pemarah itu mula menutup perairan terbuka dan mengambil tempat anda untuk membuang.

Adakah anda merancang perjalanan memancing anda yang seterusnya? Pastikan anda membeli lesen memancing anda dalam talian terlebih dahulu.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *