4 Petua Cara Mengekalkan Bot Memancing di Musim Sejuk

Sebilangan besar kapal bot tidak pernah memeriksa kapal mereka selepas kapal sangkut mereka musim sejuk, elektronik dikeluarkan dan balutan susut ketat. Bukan mudah untuk mengekalkan bot nelayan pada musim sejuk, dan pemeriksaan berkala sangat masuk akal. Berikut ialah 4 petua penyelenggaraan bot musim sejuk yang akan menjadikan pelancaran musim bunga anda lebih mudah.

1. Semak treler anda. Daun boleh berlonggok di bawah treler anda. Mereka basah, mereka dilitupi dengan salji dan ais, dan lembapan itu berkarat roller dan kurungan dua tingkat. Hancurkan mereka sebelum terlambat.

2. Periksa shrink wrap anda. Mengekalkan bot nelayan pada musim sejuk boleh semudah memeriksa untuk memastikan penutup anda dalam keadaan bijak. Sukar untuk menusuk balutan susut, tetapi dahan yang dilambungkan angin kencang boleh mencucuk lubang pada plastik yang membolehkan air masuk. Isu yang lebih biasa berkaitan dengan terpal yang tidak diikat dengan selamat. Mereka bertiup dalam angin kencang dan hujan, dan mereka runtuh di bawah berat salji. Periksa penutup anda, tampal mana-mana lubang, dan simpan air di teluk.

3. Tekanan tayar. Jika anda belum meletakkan treler anda pada blok maka periksa tekanan tayar anda. Dua petua penyelenggaraan bot musim sejuk tambahan. Jika anda menyimpan treler anda selama lebih daripada sebulan kemudian tiup tayar ke tekanan maksimum. Elakkan penyimpanan jangka panjang di atas tanah lembut seperti rumput atau kotoran. Treler ditambah berat bot serta tanah yang ditenggelami air boleh menjadi masalah yang sama. Berhati-hati treler anda tidak tenggelam.

4. Manfaatkan bulan-bulan musim sejuk. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan semasa musim sejuk semasa bot anda berada di dok kering. Pembersihan bahagian bawah bot memakan masa, jadi jika anda boleh menggunakan masa rehat pada musim sejuk untuk mengikis dan mencuci badan kapal anda maka anda hanya perlu mengampelas dan mengecat bahagian bawahnya apabila cuaca panas. Jika anda boleh mengakses kokpit kemudian gerudi lubang untuk elektronik baharu, jalankan kabel transduser dan gantikan sebarang komponen yang terhakis. Ia adalah masa yang baik untuk hab baharu juga.


Lebih banyak anda mengekalkan bot nelayan pada musim sejuk, lebih mudah untuk memercik pada musim bunga. Lagipun, ketika itulah keseronokan bermula.


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *