4 Petua Cara Membaca Laporan Memancing

Banyak maklumat terkandung dalam laporan memancing seperti tempat memancing panas dan gewang apa yang paling berkesan. Kadangkala, membaca antara baris ialah cara terbaik untuk mempelajari cara membaca laporan memancing, dan berikut ialah beberapa cara untuk mengetahui perkara yang berlaku dan menggunakannya dengan baik.

1. Tackle kedai dan panduan. Kedai-kedai dan panduan adalah sumber yang sangat baik untuk maklumat. Walau bagaimanapun, jika pakar kedai atau pemandu profesional memberitahu anda ke mana hendak pergi maka anda tidak memerlukan perkhidmatan mereka. Mengetahui cara mentafsir nasihat mereka adalah penting, dan maklumat yang lebih baik akan datang kepada anda jika anda sebahagian daripada pasukan. Beli peralatan dari kedai dan rujuk pelanggan kepada panduan. Kedua-duanya akan melihat anda sebagai ahli pasukan, dan mereka akan melalui laluan dalam ke arah memancing panas.

2. Cari Corak. Terdapat banyak laporan memancing dalam talian yang menjadikannya mudah untuk melihat banyak mata di air. Rujukan silang panduan profesional, kedai peralatan dan laporan pemancing rekreasi untuk melihat apa yang ada. Kemudian, cari corak. Adakah ikan lesu disebabkan oleh jenis cuaca tertentu? Adakah mereka lebih suka umpan hidup untuk sudu atau plastik lembut? Adakah hujan baru-baru ini yang menghidupkan memancing? Gunakan laporan memancing untuk memahami dengan lebih baik cara penangkapan ikan yang baik berlaku dan mengapa ia tidak berlaku.

3. Tahu bila hendak membuangnya di luar talian. Pembakaran tempat boleh menjadi masalah, terutamanya kerana laporan memancing dalam talian menjangkau ramai pembaca. Sesetengah perbincangan sebaiknya dilakukan di luar talian, jadi ambil kawasan atau koordinat di luar talian.


4. Pertimbangkan spesies. Sesetengah ikan, seperti spesies air masin atau ikan di tasik bergerak-gerak manakala ikan sungai lebih pegun. Pedih ulu hati berkembang jika anda membaca laporan dan pergi ke tempat yang mereka katakan memancing panas. Sesetengah ikan bergerak, jadi laporan memancing air masin mungkin menunjukkan memancing panas dari semalam atau hari ini. Tapi esok bila pergi sekolah dah pindah dan sunyi. Lihat laporan memancing tempatan dari kawasan jiran untuk menjejaki pergerakan ikan dan gunakan laporan memancing untuk meramalkan ke mana ikan pergi seterusnya.

Terdapat lebih banyak maklumat memancing yang tersedia berbanding sebelum ini, dan itulah sebabnya mengetahui cara membaca laporan memancing adalah sangat penting. Asingkan fakta daripada fiksyen, baca antara baris, dan kaji coraknya.


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *