4 Petua Berperahu Selamat

Musim berperahu akhirnya tiba dan masa di atas air sentiasa istimewa sebagai bersantai atau beriadah. Tetapi sama ada hanya berjemur di atas landasan yang malas atau melompat di atas ski air, air patut mendapat penghormatan yang luar biasa dan adalah penting untuk mematuhi semua keperluan keselamatan bot untuk kekal, baik, selamat.

1. Ribut

Ribut boleh muncul dengan cepat, membawa kilat berbahaya, angin kencang dan hujan lebat yang menyedihkan. Sebelum keluar di atas air, adalah idea yang baik untuk mengetahui ramalan cuaca terkini. Saya memantau sekurang-kurangnya 2 tapak web yang berbeza kerana mereka sering bertentangan dengan kelajuan tiupan angin dan masa ketibaan cuaca buruk. Jika ragu-ragu, jadualkan semula. Ia tidak berbaloi dengan risiko kepada anda dan penumpang anda.

2. Kesedaran

Kesedaran adalah kemahiran yang tidak dihargai. Mencapai syarat ini bermakna bertanggungjawab terhadap tindakan diri sendiri dan orang lain, dan ia memerlukan latihan. Terdapat pelbagai jenis barangan, situasi yang patut diberi perhatian sebelum dan semasa mana-mana keluar di atas air. Jika anda baru berjinak-jinak dengan menaiki bot, bertanya soalan ialah cara yang baik untuk mula mendapat kesedaran. Adakah anda tahu di mana alat pemadam api itu disimpan? Atau, apakah maksud pelampung penanda itu? Lihat buku kecil itu tentang menaiki bot dengan selamat sekali lagi, sebaik-baiknya pada malam sebelumnya, bukan selepas dilancarkan, kerana anda tetap teruja. Matlamat dengan kesedaran adalah untuk mengurangkan gangguan, kejutan atau risiko yang tidak perlu.

3. Peranti Pengapungan

Peranti Pengapungan. Apabila bercakap tentang petua menaiki bot yang selamat, seseorang tidak boleh mengatakan cukup tentang jaket keselamatan, atau PFD. Perlu ada satu untuk setiap penghuni, dengan saiz yang betul, berguna, sebaik-baiknya bersama dengan kit keselamatan bot. Bergantung pada keadaan anda, jaket keselamatan mungkin tidak semestinya perlu dipakai tetapi adalah idea yang baik untuk menganggapnya sebagai tali pinggang keledar anda dan hanya klik pada bila-bila masa bot sedang berjalan. Satu contoh penguatkuasaan PDF berlaku di Pennsylvania antara 1 November hingga 30 April, di mana penghuni bot kurang daripada 16 kaki dan semua kapal dayung dikehendaki memakai jaket keselamatan untuk membantu menangani menaiki bot dengan selamat dan kejutan air sejuk yang boleh berlaku.

4. Peranti Elektronik

Elektronik seperti telefon bimbit adalah peranti keselamatan yang mesti ada. Dan bukan hanya untuk membuat panggilan sekiranya sebarang jenis penyelamatan diperlukan. Terdapat banyak aplikasi berguna seperti pelbagai peta, mencari lokasi telefon bimbit rakan dan keluarga, dan sudah tentu, cuaca. Dan lebih baik anda membawa pengecas bateri telefon semasa anda menggunakannya. Bot yang lebih besar bermakna air yang lebih besar, jadi anda pasti ingin tahu bahawa radio VHF berfungsi dan cara menggunakannya juga.

Sudah tentu, terdapat pertimbangan dan petua keselamatan tambahan tetapi saya tidak dapat memasukkan kesemuanya ke dalam akronim ini. Kursus keselamatan bot, sebagai contoh, mungkin diperlukan di negeri anda. Apabila melakukan pendaftaran bot secara peribadi, pastikan anda mengambil semua maklumat bot terkini dan kekal dimaklumkan. Buat pertama kali tanpa saya, anak saya hanya membawa bot kecil kami ke tasik kecil. Dia membawa rakan memancing, yang tidak pernah menaiki bot. Saya pasti dia memainkan semula senarai semak saya tentang petua menaiki bot selamat dan meliputi pelan kontingensi untuk rakannya. Walaupun gigitan perlahan, mereka membalas semua senyuman, sudah tidak sabar untuk lain kali. Dan itulah semua tentangnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *