4 Petua Berkesan Cara Menangkap Sunfish Saya Bawa Saya Memancing

Soalan hari ini; semasa anda mula memancing air tawar, apakah spesies ikan pertama yang anda tangkap? Kemungkinan besar ia adalah ikan matahari air tawar. Terdapat banyak spesies sunfish yang berbeza seperti bluegill, biji labu, redear, dan johnny roach antara lain. Tetapi nampaknya kerana sunfish mudah ditangkap, mereka tidak mendapat penghormatan yang sepatutnya. Ikan siakap bermulut besar seberat 10 paun dipuja manakala ikan sunfish air tawar dilambung dalam baldi untuk anak ikan. Cuba pertimbangkan; berapakah bilangan sunfish yang pernah anda lihat dipasang dan digantung pada dinding?

Selama bertahun-tahun saya telah memperkenalkan beberapa pemancing baru untuk memancing dengan terlebih dahulu mengajar mereka cara menangkap ikan matahari. Bagaimana anda boleh mengalahkan umpan terbaik untuk sunfish iaitu bobber dan cacing? Gabungan itu bukan sahaja menangkap sunfish, tetapi ia mengembangkan kemahiran memancing air tawar yang boleh digunakan dengan teknik lain. Pemula belajar melontar, memasang mata kail, melawan dan mendaratkan ikan. Tetapi saya suka memancing ikan matahari sendirian, dan ia menyeronokkan untuk ditangkap dengan alat lain, terutamanya pada joran lalat ringan. Berikut adalah beberapa petua memancing sunfish yang akan menjadikannya lebih menyeronokkan.

1. Mata kail kecil

Langkah pertama untuk menangkap ikan matahari ialah ingat bahawa mereka mempunyai mulut yang kecil, jadi jika anda menggunakan mata kail besar, anda akan terlepas banyak perkara. Sunfish menjadi pencuri umpan dan mereka akan mengikut serta memilih tetapi anda memasukkan banyak ke dalam jaring. Saiz cangkuk dalam 12-16 meningkatkan cangkuk.

2. Cacing pada musim bunga, lalat pada musim panas

Spesies ikan sunfish bergerak ke kawasan cetek untuk bertelur pada musim bunga, dan anda akan melihat warna merahnya di sepanjang pantai. Saya tidak memancing mereka semasa mereka berada di sarang, tetapi ia adalah permainan semasa sebelum dan selepas bertelur. Cacing dan bobbers berfungsi dengan baik pada awal musim, tetapi memancing dengan lalat basah dan pita kecil seperti Wooly Worms atau Wooly Buggers adalah kecoh.

3. Pergi ringan

Sunfish boleh meletakkan selekoh pada batang lalat ringan 2 atau 3 berat. Sudah tentu, mereka tidak seperti tuna sirip biru pada gear berdiri. Yang berkata, mereka seronok untuk menangkap tugas ringan.

4. Jadikan ia menyeronokkan dengan mengintai atau memancing

Cari ikan matahari yang menjelajah di kawasan cetek atau di sepanjang tepi kolam. Letakkan semut kecil, cacing inci atau kumbang di bawah dahan pokok. Umpan hidup atau lalat memang menyeronokkan. Memancing visual seperti itu menyeronokkan dengan mana-mana jenis ikan, tetapi ia mengubah cara kita memikirkan ikan matahari biasa.

Soalan lama tentang cara menangkap sunfish adalah mudah; apa-apa cara yang anda mahu, apa-apa cara yang anda boleh. Tetapi pergi menangkap mereka. Mereka sangat menyeronokkan untuk pemancing dari semua kebolehan. Semak tempat untuk memancing sunfish berhampiran anda dengan peta interaktif kami.


Anda mungkin juga berminat

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *