4 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membeli Jaring Memancing Air Masin

Jaring ikan air masin ialah alat kritikal yang hampir setiap pemancing perlu ada, tanpa mengira gaya memancing yang anda lakukan. Jaring jenis ini digunakan untuk mendaratkan ikan dengan selamat dan tidak berbahaya supaya ia boleh dicabut dan dilepaskan. Sudah tentu, terdapat pelbagai bentuk, saiz dan gaya untuk dipilih. Jika membeli-belah untuk pukat pancing air masin, berikut ialah empat aksesori dan ciri memancing yang mungkin anda ingin pertimbangkan.

1. Saiz Bersih

Saiz pukat air masin bergantung pada jenis ikan yang anda cari. Jika anda bercadang untuk memancing trout coklat trofi, pukat anda perlu lebih besar daripada jika anda memancing trout sungai kecil. Pastikan anda tidak membawa pukat yang terlalu kecil jika tidak, anda boleh membahayakan ikan.

2. Panjang Pemegang

Untuk memancing bot, pemegang yang lebih panjang diperlukan untuk mencapai bahagian tepi dan keluar ke arah ikan. Ia juga boleh membantu mengurangkan masa yang diperlukan untuk membawa ikan ke bot, menghasilkan pelepasan yang lebih sihat dan kurang tekanan kepada ikan. Untuk meranduk, anda mungkin akan menambat jaring pada beg galas, tali pinggang atau wader, bermakna anda mungkin mahu memilih pemegang yang lebih pendek atau boleh ditarik balik dan kurang mengganggu.

3. Tali

Jika anda bercadang untuk mendaki ke tempat memancing anda atau menyelam ke dalam air, anda perlu membungkus banyak peralatan kritikal anda pada badan anda. Cari jaring ikan air masin dengan tali kecil yang boleh ditambat dengan mudah untuk perjalanan.

4. Pengapungan

Ini amat penting untuk jaring pancing air masin. Sesetengah jaring dilengkapi dengan pegangan getah atau tiub apungan yang membolehkannya terapung jika terjatuh. Jika anda mengharungi kawasan yang mempunyai arus seperti sungai, mungkin lebih bijak untuk mencari pukat dengan ciri pengapungan sekiranya ia tercicir dalam semua keseronokan mendaratkan ikan.

Sekarang anda tahu apa yang perlu dicari dalam jaring ikan air masin, lihat petua berguna ini tentang cara mendaratkan ikan. Juga pastikan anda telah mengemas kini lesen memancing anda sebelum mencecah air. Selamat memancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *