4 Jenis Bot Jimat Bahan Api untuk Memancing Saya Bawa Saya Memancing

Reka bentuk badan kapal, berat bot, jenis enjin… nampaknya terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan apabila anda cuba menentukan bot yang paling jimat bahan api. Jangan risau; tidak sukar untuk mengetahui mesin memancing bermotor yang mungkin mendapat perbatuan gas bot terbaik. Walaupun jenis bot yang anda pilih untuk memancing harus bergantung terutamanya pada cara dan tempat anda bercadang untuk menggunakannya, anda mungkin mendapati ia berguna untuk mengetahui bahawa bot ini berada di kedudukan teratas dalam senarai berkenaan dengan kecekapan bahan api.

1. Bot Kapal Perancang

Apakah reka bentuk badan bot yang paling jimat bahan api? Jawapan kepada soalan itu ialah kapal terbang. Bot badan kapal pelan direka untuk meluncur dengan lancar di atas air apabila kuasa yang mencukupi digunakan. Kedua-dua bentuk badan kapal rata-bottom dan vee-bottom dianggap sebagai badan kapal pengetam. Jenis badan kapal ini beroperasi serupa dengan badan kapal anjakan pada kelajuan yang lebih perlahan, tetapi kemudian naik ke permukaan air apabila anda meningkatkan kelajuan. Jika anda bercadang untuk menangkap ikan di sungai dan tasik kecil, bot kapal pelantar bawah rata ialah beberapa bot paling jimat bahan api yang boleh anda gunakan — cuma ingat bahawa bot jenis ini tidak sesuai untuk perairan yang besar dan berombak.

2. Bot Catamaran

Katamaran kuasa ialah bot berbilang badan yang biasanya menawarkan perjalanan yang lebih stabil dan kecekapan bahan api yang lebih baik daripada bot monohull. Ini kerana kemasukan air sempit reka bentuk badan kapal katamaran membolehkan bot jenis ini mudah naik ke kapal terbang, dan memerlukan kurang kuasa untuk menyimpannya di atas kapal terbang, yang selalunya bermakna penjimatan bahan api yang lebih baik. Bot nelayan Catamaran ialah pilihan yang baik apabila memancing di luar pesisir atau ketika berada di laluan air yang besar dan terbuka kerana ia biasanya lebih stabil daripada bot monohull dalam keadaan ombak besar atau bergelora.

3. Bot Pukat Tunda

Bot gaya pukat tunda adalah sejenis bot badan anjakan yang boleh dikendalikan dengan kuasa dan penggunaan bahan api yang agak sedikit. Banyak bot pukat tunda beroperasi pada enjin diesel, yang cenderung menjadi antara motor bot yang paling jimat bahan api. Selain itu, kapal pukat tunda dibina dengan badan kapal separa anjakan kelajuan perlahan yang membantu menyumbang kepada perbatuan gas bot yang lebih baik. Walaupun banyak bot nelayan komersial besar adalah bot gaya pukat tunda, bot pukat tunda yang paling jimat bahan api adalah di bawah 40 kaki panjang dan telah dibuat untuk kegunaan rekreasi.

4. Jon Bot

Bot jenis ini sesuai jika anda baru belajar menaiki bot. Oleh kerana saiznya yang kecil dan pembinaannya yang ringan, bot jon boleh beroperasi pada motor trolling elektrik untuk sebahagian besar masa itu. Walaupun ini bermakna anda terhad kepada perairan pedalaman yang tenang, kelebihannya ialah anda tidak perlu menggunakan banyak bahan api untuk sampai ke tempat memancing di tasik kegemaran anda.

Sekarang setelah anda mengetahui tentang beberapa bot yang paling jimat minyak untuk memancing, anda boleh mengecilkan pilihan anda dan mencari bot terbaik untuk bajet anda. Fikirkan sahaja tentang semua tempat memancing baharu yang boleh anda tinjau jika anda mempunyai bot jimat bahan api. Gunakan maklumat ini untuk membantu memutuskan jenis bot terbaik untuk perjalanan memancing anda, dapatkan pendaftaran bot anda dan mula menangkap lebih banyak ikan pada musim panas ini.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *