4 Ikan Air Tawar Terbaik untuk Umpan Alligator Gar

Kredit Foto: Bubba Bedre

Jika anda ingin belajar cara menangkap gar buaya, masuk akal bahawa anda ingin menggunakan jenis umpan yang paling berkesan. Rancang untuk menggunakan umpan potong semula jadi kerana ia akan menjadi yang paling menarik untuk gar buaya. Terdapat beberapa pemancing yang suka menggunakan gewang pancing gar atau lalat yang diperbuat daripada tali yang terjerat pada gigi buaya gar, tetapi umpan pancing semulajadi cenderung berfungsi dengan baik jika anda belajar cara memancing.

Memandangkan alligator gar ialah spesies ikan yang mempunyai muncung yang sangat bergigi, adalah penting untuk mengetahui pelantar memancing gar dan umpan air tawar yang boleh meningkatkan peluang anda untuk menangkap ikan besar ini. Semasa bersiap sedia untuk memasang umpan gar buaya anda, gunakan cangkuk bulatan tajam, perambut keluli dan terapung gelincir atau bobber. Oleh kerana saiz dan kekuatan alligator gar, pelantar anda harus diikat pada garis utama ujian minimum 40 paun.

Tertanya-tanya jenis ikan air tawar mana yang bagus untuk digunakan untuk umpan gar buaya? Pertimbangkan empat pilihan ini, tetapi jangan lupa untuk menyemak laporan memancing tempatan untuk mengetahui umpan mana yang paling berkesan pada masa tertentu dalam setahun.

Umpan Terbaik Untuk Alligator Gar:

1. Ikan mas biasa

Ikan mas potong sering digunakan sebagai umpan untuk gar buaya. Malah, ikan mas mungkin merupakan umpan terbaik untuk gar buaya jika terdapat populasi yang besar ikan mas di sungai besar dan takungan tempat anda merancang untuk memancing.

2. Kerbau smallmouth

Ikan air tawar ini adalah ahli makanan dasar dalam keluarga penyedut. Kerbau Smallmouth berfungsi dengan baik apabila digunakan sebagai umpan potong semula jadi untuk gar buaya di negeri seperti Texas, Alabama, Louisiana dan Arkansas.

3. Gizzard shad

Gizzard shad boleh ditangkap di tasik air tawar, takungan, sungai dan sungai menggunakan jaring tuang. Ia adalah salah satu umpan terbaik untuk gar buaya dan boleh digunakan sebagai umpan potong.

4. Mullet bersisik

Mullet juga dianggap sebagai salah satu umpan gar buaya terbaik. Walaupun, lebih mudah untuk gar buaya mengambil belanak jika ia telah disisik. Apabila memancing buaya gar, anda boleh dengan mudah mengeluarkan sisik dari mullet menggunakan sudu atau pisau.

Sebaik sahaja anda memutuskan umpan air tawar terbaik untuk digunakan di tempat memancing anda (gar alligator paling kerap ditemui di Selatan AS), terdapat satu petua penting yang perlu anda ingat. Gar alligator biasanya akan berenang bersama mangsanya sebelum cuba memakan dan menelannya. Ini bermakna jika anda cuba memasang mata kail terlalu awal, anda akan terlepas peluang untuk menangkapnya. Apabila anda melihat bobber atau pelampung anda jatuh, tunggu sehingga gar mengambil umpan anda dan mula menelannya sebelum anda menetapkan mata kail.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *