4 Faktor Penentu Masa Bertelur Ikan Air Tawar

Jika anda pernah merancang perjalanan memancing di sekitar masa pemijahan ikan air tawar, anda mungkin sudah tahu bahawa gigitan itu boleh menjadi konsisten dan sangat mengujakan. Sebab untuk rangsangan dalam aktiviti ini adalah kerana ikan, seperti ikan siakap bermulut besar, cenderung memberi makan dengan banyak semasa mereka bersedia untuk bertelur.

OK, jadi bagaimana anda merancang perjalanan anda di sekitar aktiviti pemijahan ikan air tawar? Sudah tentu, anda boleh menggunakan jawapan umum, seperti musim bunga atau musim panas. Walau bagaimanapun, untuk menjawab soalan itu dengan lebih khusus, anda perlu mempertimbangkan dua perkara penting.

Pertama, anda perlu memutuskan spesies ikan air tawar yang ingin anda sasarkan. Kedua, anda perlu menentukan di mana anda ingin memancing.

Faktor Pemijahan Ikan Air Tawar

Walaupun menjawab dua soalan ini tidak selalu memberi anda masa pemijahan ikan air tawar yang tepat (ini adalah Alam Semula Jadi yang kita bincangkan di sini), mereka biasanya akan memberi anda idea yang cukup bagus. Perlu diingat bahawa keadaan cuaca yang melampau atau perubahan persekitaran luar biasa pada laluan air boleh memberi kesan pada musim pemijahan ikan dari satu tahun ke tahun berikutnya.

Sebaik sahaja anda mengetahui spesies air tawar yang ingin anda sasarkan dan ke mana anda ingin pergi, anda boleh membuat keputusan terpelajar tentang masa untuk merancang perjalanan anda berdasarkan beberapa faktor utama.

  1. Suhu air: Masa bertelur ikan akan berbeza-beza untuk spesies yang berbeza dan juga boleh berbeza-beza bergantung pada saiz dan kedalaman laluan air. Sebagai contoh, bigmouth bass lebih suka suhu air antara 60-75 darjah untuk bertelur, manakala bluegill bertelur apabila suhu air berada dalam julat 75-85 darjah.
  2. Saiz dan kedalaman laluan air: Perlu diingat bahawa tidak semua kawasan tasik yang besar akan mencapai julat suhu pemijahan yang dikehendaki dengan cara yang seragam. Ini bermakna ikan yang mendiami kawasan yang berbeza di sebuah tasik besar mungkin bertelur pada masa yang berbeza.
  3. Cahaya: Pemijahan dalam sesetengah spesies boleh dicetuskan oleh perubahan dalam kitaran siang/malam. Dalam kes bass largemouth, tempoh siang yang lebih lama bukan sahaja memanaskan air, tetapi telur bass memerlukan cahaya matahari untuk menetas.
  4. Hujan atau arus: Peningkatan dalam hujan boleh mencipta arus tambahan dalam laluan air, yang boleh melambatkan aktiviti pemijahan. Paras air yang stabil (bersama-sama dengan suhu air yang stabil) lebih disukai.

Kesimpulannya ialah ini — jika anda ingin merancang perjalanan memancing air tawar musim bunga sekitar masa pemijahan ikan, faktor paling penting untuk dipertimbangkan ialah suhu air. Jika bass largemouth adalah spesies pilihan anda pada musim bunga ini, salah satu masa terbaik untuk memancing ialah apabila suhu air kekal stabil dalam julat 60-75 darjah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *