4 Faedah tempahan Panduan dan Piagam Memancing

Fikirkan anda mahu mula memancing? Tahniah dan selamat datang! Kami sangat teruja untuk memiliki anda. Anda kini menyertai berjuta-juta rakyat Amerika yang menganggap memancing kegemaran kekili kegemaran negara kita pada masa lalu.

Seperti kebanyakan perkara dalam hidup, melaburkan sedikit masa dan wang pendahuluan akan membantu memastikan pengalaman yang positif dan membuahkan hasil untuk tahun-tahun akan datang. Sebelum anda meneroka perairan yang belum dipetakan sendiri, pertimbangkan untuk menempah perjalanan memancing dengan pemandu profesional.

Inilah sebabnya adalah berfaedah untuk menggunakan panduan atau perkhidmatan sewa semasa memulakan aktiviti memancing rekreasi:

1. Panduan Membantu anda Mencari Ikan

Cukup logik, bukan? Seorang pengendali piagam memancing profesional adalah seperti itu – profesional. Apabila pemandu mencapai titik di mana mereka berada di atas air sekitar 120 hari atau lebih setahun, mereka boleh berhenti kerja seharian. Maksudnya, mereka di luar sana mencari ikan sambil kita duduk-duduk memikirkannya. Apatah lagi pemandu juga tahu memancing. Ini bermakna segala-galanya daripada melontar dan cara mengumpan mata kail, kepada peraturan dan peraturan yang berkaitan dengan negeri dan musim semasa. Tugas pengendali sewa bukan sekadar membantu anda menangkap ikan; ia juga untuk mendidik pemancing tentang pemeliharaan dan undang-undang yang mengawal memancing dan berperahu supaya kita boleh terus menikmati sukan ini untuk generasi akan datang.

2. Panduan Memancing Kenali Air Anda

Apabila anda menavigasi perairan yang sama setiap hari, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa anda tahu di mana ikan itu akan berada. Sama penting? Mengetahui di mana TIDAK untuk meneroka. Anda mesti bersedia terlebih dahulu untuk mengenal pasti pasang surut harian, mencari belang pasir, jeti dan halangan lain yang mungkin ditenggelami, dan memahami paras air. Seorang pemandu yang berpengalaman sudah mempunyai ciri-ciri ini yang dipetakan, dan mengenali kawasan rumahnya seperti belakang tangannya. Jika anda cuba membiasakan diri dengan tempat memancing tempatan anda sendiri, adalah berbaloi untuk mencuba dengan profesional sekali atau dua kali supaya tiada persoalan tentang menjaga diri anda – dan peralatan anda – selamat.

3. Ada yang All Inclusive

Salah satu sebab terbaik untuk menyewa bot nelayan ialah ia disertakan dengan segala-galanya. Kami bercakap joran, kekili, umpan, penyejuk, ais, peralatan keselamatan, pencari ikan, lesen, GPS – anda hanya perlu hadir! Selain itu, kapten dan anak kapal anda akan mengetahui dengan tepat peralatan untuk digunakan bagi mana-mana spesies yang anda sasarkan. Bawa pelindung matahari, makanan ringan dan minuman anda sendiri. Pastikan anda memakai kasut berwarna cerah dengan tapak kaki lembut (mengelakkan calar gelap sebaik sahaja menaiki kapal), dan jangan sekali-kali membawa pisang ke dalam mana-mana kapal nelayan, kerana ia dianggap malang oleh nelayan.

4. Mereka mempunyai Pengetahuan Peraturan Perikanan

Peraturan dan peraturan yang mengawal perikanan adalah banyak dan cair. Seorang kapten piagam memantapkan telinganya, dan akan menerima kemas kini penting mengenai elaun tangkapan dan simpanan terkini, yang sering berubah dengan notis yang sangat sedikit. Kadangkala “musim” benar-benar tempoh tiga atau dua hari, yang dibuka dengan notis beberapa hari sahaja. Jika anda benar-benar serius tentang usaha anda memancing sukan rekreasi: berkawan dengan profesional. Lawati perkakas tempatan anda atau kedai terbang, atau masuk ke marina untuk menggosok siku dengan profesional yang keluar dari air.

Sesampai di sana, anda boleh membandingkan dan membezakan jenis perjalanan yang ditawarkan untuk perairan anda (iaitu dalam pesisir, luar pesisir, mendayung, dsb.), pembuatan dan model bot yang tersedia, dan piagam mana yang terbaik untuk tahap kemahiran anda. Anda akan mengambil petua, mengetahui siapa yang sebenarnya menangkap apa, dan mengetahui memancing 4-1-1.

Sebaik sahaja anda telah melakukan perjalanan memancing dengan pengendali sewa profesional berlesen, anda akan bersedia untuk menaiki air sendiri. Dengan mengamalkan pemancing yang bertanggungjawab, anda menyumbang kepada program pemuliharaan negeri termasuk pengurusan perikanan, perlindungan habitat dan pendidikan perikanan. Anda kini bersedia dan komited untuk melindungi, memelihara dan mempertingkatkan sukan memancing hari ini dan untuk generasi akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *